Külföld

Az Iszlám Állam vállalta a kairói merényletet

További merényletekkel fenyegetik a kopt keresztényeket

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta kedden a Kairóban a kopt katedrális közelében lévő templomban elkövetett pokolgépes merényletet, és további támadásokkal fenyegetett keresztények ellen.

A dzsihadisták szócsöve, az Aamák hírügynökség az öngyilkos merénylet végrehajtójaként Abu Abdallah al-Maszrit nevezte meg, aki a testére erősített robbanószert a templomon belül robbantotta fel.
"Minden hitetlennek és eretneknek Egyiptomban és máshol is tudnia kell, hogy a háborúnk (...) folytatódik" - olvasható az iszlamisták közleményében.
A legalább 25 halálos áldozattal és 49 sebesülttel járó támadás elkövetőjeként Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő hétfőn ugyanakkor egy másik személyt nevezett meg. Szerinte a 22 éves Safik Mahmud Mohamed Musztafa követte el az egyiptomi keresztények elleni merényletet.
A vasárnapi robbantás az egyiptomi főváros Abasszíja körzetében fekvő Szent Márk-katedrális szomszédságában található Szent Péter-templomban történt mise alatt - közölte egy rendőrségi forrás.
A robbantást a muzulmán vallást alapító Mohamed próféta születésnapján követték el. A kápolnában a keresztények vasárnapra virradó éjjel a kopt naptárban a karácsonyt megelőző Kiahk hónap beköszönte alkalmából imádkoztak.