Külföld

Az Európai Néppárt a menedékkérelmek EU-n kívüli benyújtását szorgalmazza

A válság megoldása érdekében az EU-nak segítenie kell a közel-keleti és észak-afrikai származási, illetve tranzitországokat

Az Európai Néppárt (EPP) a migrációs válság rendezéséről készül határozatot elfogadni közelgő kongresszusán, melyben azt szorgalmazza, hogy valamennyi menedékkérő az Európai Unión kívül - származási országában, vagy az unió határai kívül felállítandó menekültközpontokban - várja meg kérelme elbírálását.

Leszbosz-hotspot576x356
Leszboszi hotspot - Fotó: Európai Bizottság

Ezt Siegfried Muresantól, az EPP szóvivőjétől tudta meg a román News.ro hírügynökség, amely az EPP március 29-én és 30-án, Máltán megrendezendő kongresszusáról közölt interjút az EP-képviselővel vasárnap.
"Jelenleg mindenki bejöhet az EU-ba, aki azt állítja, hogy hazájában politikai üldöztetésnek van kitéve, menedékkérelmének elbírálása pedig hónapokat vesz igénybe. Aztán ha kiderül, hogy mégsem jogosult a menedékre, uniós pénzen kell visszaszállítani származási országába, miután szintén az uniós adófizetők pénzén töltött több hónapot Európában. Ennek véget akarunk vetni" - magyarázta a szóvivő.

Úgy vélekedett, a migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak segítenie kell a közel-keleti és észak-afrikai származási, illetve tranzitországokat, be kell fektetnie áram-, víz- és csatornahálózatuk fejlesztésébe, mert ez az infrastruktúra most nyilvánvalóan túlterhelt.
Az EPP azt akarja, hogy az Európába érkezett illegális bevándorlók mielőbb visszatérjenek származási országukba, a menedékkérelmeket pedig ezentúl csak az EU-n kívül lehessen beterjeszteni - szögezte le Muresan. Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a származási országok egy részében - például Szíriában - katonai konfliktus van, ezért az EU-nak olyan menekülttáborokat kell építenie ezekben az országokban, vagy az unió határán kívül, amelyekben a bajba jutottak biztonságos zónákban terjeszthetik be menedékkérelmüket.

Az európai jobbközép pártokat tömörítő ernyőszervezet máltai kongresszusán a tagországok rendőrségei és hírszerző szolgálatai közötti együttműködés erősítéséről is határozatot készülnek elfogadni.

Arra a kérdésre, hogy milyen eséllyel kerülhetnek be az uniós jogrendbe az EPP szintjén megfogalmazott politikai törekvések, a szóvivő kifejtette: mivel az EPP határozatainak elfogadásában a pártcsalád valamennyi tagpártja, minden néppárti állam- és kormányfő, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság (EB) elnöke is részt vesz, várható, hogy az EB olyan jogszabály-tervezetet dolgozzon ki, amely összhangban áll az EPP javaslataival.

Német lap: Az EU Líbia déli határának védelmére és menekültek legális átvételére készül
Küldetést tervez Líbia déli határának megerősítésére az Európai Unió - értesült a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap, amely szerint Brüsszelben azon is dolgoznak, hogy a közösség legális úton fogadjon be menekülteket az észak-afrikai országból.

A Welt am Sonntag szerint az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) vizsgálja, hogy miként lehetne segíteni Líbiát az illegális migráció elleni védekezésben az ország déli, Nigerrel, Csáddal és Szudánnal közös határán. Az EU diplomáciai testületében egy rendőri misszió összeállításán dolgoznak a líbiai határőrség támogatására.

Elképzelhető az is, hogy egyes tagállamok - például Olaszország - bilaterális, kétoldalú alapon küldenének szakembereket Líbiába, ahonnan a legtöbb menekült elindul a Földközi-tengeren az uniós, azaz olasz partok felé.

Az EKSZ még nem döntött a küldetésről, de az már biztos, hogy technikai jellegű segítséget mindenképpen terveznek a polgárháború sújtotta ország nemzetközileg elismert egységkormányának támogatására. Fájez esz-Szarrádzs kormánya helikoptereket, drónokat, műholdas telefonokat kaphat, hogy hatékonyabban léphessen fel a déli határon keresztül a Földközi-tenger felé irányuló illegális migrációval szemben.

Közben az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja, Dimitrisz Avramopulosz vezetésével legális menekült-áttelepítési terven is dolgoznak Líbia megsegítésére. 
Az uniós biztos a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy több területre kiterjedő, átfogó támogatást kell nyújtani az észak-afrikai országnak. Az embercsempészek elleni harcban segíteni kell a helyi hatóságokat, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) is tovább kell építeni az együttműködést, hogy javuljon a Líbiában tartózkodó menekültek helyzete és erősödjék a visszatérési hajlandóság az úgynevezett irreguláris migránsok körében.

Mindennek révén javítani lehet "a migrációs áramlás kezelését" a Földközi-tenger középső medencéjét átívelő útvonal mentén. Amennyiben pedig a törekvés eredményre vezet, a "javítani kell a legális lehetőségeken is, amelyekkel az emberek biztonságos és rendezett módon hozzánk jöhetnek" - mondta Dimitrisz Avramopulosz.

A brüsszeli bizottság szerint egy úgynevezett áttelepítési programot kell beindítani. Ezt Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter is támogatja - írta a Welt am Sonntag.

Dimitrisz Avramopulosz a lapnak arról is beszélt, hogy fel kell gyorsítani a Görögországban és Olaszországban tartózkodó elismert menekültek tagállamok közötti szétosztását. Mint mondta, "nincs kifogás, valamennyi tagállamnak teljesítenie kell az (uniós) jog által rögzített kötelességeit" a menekültek szétosztásával kapcsolatban.
Tavaly mintegy 180 ezer menedékkérő érkezett észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az EU területére. A Welt am Sonntag szerint az olasz kormány attól tart, hogy ez az szám az idén 250 ezerre emelkedik. 
Az IOM legutóbbi, március közepén készített jelentése szerint az év eleje óta húszezernél is több menedékkérőnek sikerült átkelnie, zömük Olaszországban ért partot, és csaknem félezren fulladhattak a tengerbe.