Külföld

Az Európai Bíróság elé került a kvótaügyi kötelezettségszegési eljárás

A Fidesz szerint meg kell védeni Magyarországot a kötelező kvótától

Beérkezett az Európai Bizottság keresete, és ezzel hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás - közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű bírói testület. Andrej Babis a tiltakozását fejezte ki a döntés ellen.

Az Európai Bizottság december elején jelentette be, hogy - mivel nem történt előrelépés - harmadik szakaszba lépteti a júniusban megindított jogsértési eljárást a 120 ezer menedékkérő elosztását célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagállamok belügyminiszterei minősített többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében.

Meg kell védeni Magyarországot a kötelező kvótától!
A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy megvédje Magyarországot a kötelező kvótától - olvasható a nagyobbik kormánypárt közleményében, amelyet Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató jegyez.
"Azzal, hogy az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé vitte a kvótaügyet, újabb nyomást próbál gyakorolni hazánkra, hogy fogadjuk el és hajtsuk végre a kötelező kvótát. A kötelező betelepítési kvóta bevezetése a Soros-terv része, és Brüsszelben már nemcsak egyszeri, korlátozott számú migráns elosztását, hanem az EU-ba belépő bevándorlók automatikus, felső korlát nélküli kötelező betelepítését tervezik" - emeli ki a közlemény, amely szerint a kvótát elutasító országok ellen indított per nem más, mint a politikai nyomásgyakorlás egyik eszköze.

A bizottság leszögezte: annak ellenére, hogy az Európai Bíróság szeptemberi ítélete megerősítette a kvótarendszerről szóló tanácsi döntés érvényességét, Magyarország, Lengyelország és Csehország továbbra sem teljesíti jogi kötelességeit. A brüsszeli testület közölte, nem találták kielégítőnek az országok válaszát, mivel nem jelezték, hogy hozzá fognak járulni az áthelyezési határozat végrehajtásához, és ezért döntöttek végül a bírósági szakasz megkezdése mellett.
Amennyiben egy tagország az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egyetlen írásbeli figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, és bírság kiszabását javasolhatja az érintett állammal szemben.

A cseh kormány tiltakozik
A cseh kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a kvótapernek ne legyen semmilyen hatása Csehországra - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány csütörtöki ülése utáni sajtóértekezleten Prágában. "Meg akarom vitatni a kérdést az Európai Bizottság elnökével. Nem tartom ugyanis normálisnak, hogy az Európai Bizottság ellenünk eljárást indított, de ez nem érinti azokat az országokat, amelyek befogadtak 12 úgynevezett migránst" - mondta Babis újságíróknak.A cseh miniszterelnök közölte: január 29-én Brüsszelben találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassa vele a problémát.