Külföld

Az EU-külügyminiszterek eltörölték a Fehéroroszországgal kapcsolatos szankciók többségét

Az uniós fegyverembargó legalább egy évig még biztosan érvényben marad

Az előzetes várakozásoknak megfelelően eltörölték a Fehéroroszország ellen elrendelt szankciók többségét az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácsülésén.

A külügyi tanács egyhangú döntése értelmében azokat a korlátozásokat törölték el, amelyeket tavaly október végén már négy hónapra felfüggesztettek.
Százhetven természetes személy, köztük Aljakszandr Lukasenka államfő ellen végleg megszüntetik a vagyonbefagyasztást és a beutazási tilalmat. Négy ember ellen azonban hatályban maradnak a büntetőintézkedések, illetve legalább tizenkét hónapig továbbra is érvényes lesz az uniós fegyverembargó Fehéroroszországgal szemben.
Döntésük ellenére az uniós külügyminiszterek aggodalmukat fejezték ki az emberi jogok fehéroroszországi helyzetével kapcsolatban, és emlékeztettek, hogy az EU és Minszk közötti kapcsolatoknak az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság értékeinek tiszteletben tartásán kell alapulniuk.
Federica Mogherini hangsúlyozta, az utóbbi hónapokban pozitív lépések történtek Fehéroroszországban, és a szankciók eltörlésével szeretnék ezek folytatását támogatni.
A 2011-ben elrendelt szankciókat tavaly októberben az után függesztették fel, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon és nyugodt légkörben tartottak elnökválasztást október elején Fehéroroszországban, valamint augusztusban szabadon engedtek hat politikai foglyot.