Külföld

Ausztria továbbra is elutasítja az ENSZ migrációs csomagját

A szlovén kormány támogatja, a jobboldal elutasítja a megállapodást, népszavazás jöhet

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Heinz-Christian Strache alkancellár szerdán a Nemzeti Tanácsban, az osztrák törvényhozás alsóházában kiállt a koalíciós az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító, korábbi kormánydöntés mellett.

Kurz - aki a kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője - a parlamenti ellenzék bírálatát "nem teljesen tisztességesnek" nevezte. Szavai szerint nem intenek búcsút a multilateralizmusnak azzal, ha egy szuverén állam egy multilaterális döntésnél a támogatás, az elutasítás, vagy tartózkodás mellett dönt. A bírálóit az osztrák kancellár azzal vádolta, hogy riadalmat keltenek. Elismerte, a migrációs csomag nem kötelező erejű, de úgy vélekedett: jogos arra az álláspontra helyezkedni, hogy csak olyan kötelezettséget vállaljon az ember, amit komolyan is gondol.

A kancellár kifejtette, hogy a kormány azért tartja aggályosnak a paktumot, mert az nézete szerint elmossa a védelmet kereső menekültek és gazdasági bevándorlók közti különbséget. Emellett - mint fogalmazott - már többször is tapasztalta a migrációs kérdésnél, hogy a kezdetben kisebbségben van véleményével, míg a végén azonban igazat adnak neki - tette hozzá Kurz.

"Mi az osztrák lakosság szuverenitásjogait képviseljük" - hangsúlyozta Strache, a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (FPÖ) elnöke. Ezzel az "öntudatos döntéssel" a választók megbízatását teljesítik" - húzta alá az alkancellár. A döntő kérdés számára, hogy a migráció nem emberi jog, s nem is válhat azzá. Az ellenzékhez intézve szavait azt mondta: "Hagyják abba álláspontjaikkal a másként gondolkodók ilyen módon való pellengérre állítását".

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a Most listája (Liste Jetzt, korábbi nevén Pilz listája, Liste Pilz), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) is heves bírálatokkal illette a döntést.

A NEOS azt vetette Sebastian Kurz szemére, hogy lerombolja Ausztria hírnevét a nemzetközi diplomáciában. Kurz "mindezt olyan módon teszi, amely véleményem szerint elsőbbséget enged országunkban a populizmusnak" - jelentette ki Beate Meinl-Reisinger, a NEOS elnöke. Hozzáfűzte: a kormány döntésének indoklása kusza és meggondolatlan.

Andreas Schieder, az SPÖ külpolitikai szóvivője szerint Ausztria teljességgel szembefordul eddigi közvetítő szerepével és külpolitikájával. Kijelentette: Kurz meghajolt koalíciós partnere, a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kívánságai előtt. "Jót tesz ez a koalíciós békének, de Ausztria tekintélyének a lehető legrosszabb" - fűzte hozzá.

Az osztrák kormány október végén jelentette be, hogy kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából. Az ENSZ 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, melynek célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. A dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban.

A szlovén kormány támogatja, a jobboldal elutasítja a megállapodást, népszavazás jöhet

Miro Cerar szlovén külügyminiszter arról tájékoztatta szerdán a parlamenti képviselőket, akik rendkívüli ülésen vitatták meg az ENSZ migrációs csomagját, hogy Szlovénia támogatja a paktumot. Az ülés végén a jobboldali ellenzéki Szlovéniai Demokrata Párt (SDS) javaslatot terjesztett be a parlamentnek véleménynyilvánító népszavazás kiírására a témában.

A rendkívüli parlamenti ülést még a támogatásról döntő, múlt pénteki kormányülés előtt kezdeményezték a jobboldali pártok, amelyek elutasítják a migrációs csomagot, mert szerintük az nem tesz különbséget a legális és az illegális migráció között.

Janez Jansa, az SDS - a legnagyobb ellenzéki párt - elnöke a vitában azt vetette a kormány szemére, hogy politikai és jogi vita nélkül hozta meg a döntését. Úgy vélte továbbá, hogy a megállapodás címe is hamis, mivel nem globális megállapodásról van szó. "Amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsának bármely tagja nem vesz részt a megállapodásban, akkor az nem globális megállapodás" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a dokumentum nem említi az illegális migráció fogalmát, támogatása pedig szerinte alkotmányellenes.

Jernej Vrtovec, a jobbközép Új Szlovénia (NSi) képviselője felszólalásában elmondta: a megállapodásban azt írják, hogy a migráció a jólét alapját képezi, ugyanakkor semmiféle kutatási eredményre nem hivatkoznak, ami ezt az állítást igazolná. Mindazonáltal kiemelte, hogy a dokumentum cselekvési tervet sem tartalmaz a migráció kezelésére a származási országokban.

Miro Cerar külügyminiszter kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Szlovénia "több mint 150 országgal együtt" csatlakozik a megállapodáshoz. "Közösen fogjuk szabályozni azt, amire egy ország sem lenne egyedül képes, azaz a tömeges és illegális migrációt" - húzta alá. Úgy vélte: azok az országok támogatják a megállapodást, amelyek kiállnak az értékek mellett, beleértve a biztonságot. Szavai szerint politikai dokumentumról van szó, amely jogilag nem kötelez semmire, de politikailag igen. Bár a nemzetgyűlés nem szavaz a megállapodás támogatásáról, a témáról a vitát nyolcórásra tervezték, amely olyan hevessé vált, hogy délután több mint egy óra hosszára szünetet kellett elrendelni.

Az ülés végén az SDS javaslatot terjesztett be véleménynyilvánító népszavazás kiírására a migrációs megállapodásról. A népszavazást a parlament a szavazatok többségével írhatja ki azokról a témákról, amelyek fontosak az állam számára - mondta a parlamenti ülés befejezése után Jansa, aki felszólította a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A rendkívüli ülés kezdete előtt közel kétszáz tüntető is összegyűlt a parlament épülete előtt, azt követelve, hogy a kormány vonuljon ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából.

Marjan Sarec szlovén kormányfő korábban jelezte, nem ő fogja képviselni Szlovéniát a decemberi marrákesi csúcstalálkozón, amelyen a csomag elfogadását tervezik. Hétfőn a parlamentben a miniszterelnök arról beszélt: az, hogy Szlovénia támogatja a csomagot, és részt vesz a decemberi konferencián, nem jelenti azt is, hogy Szlovénia támogatja az illegális bevándorlást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom