Külföld

Ausztria támogatja az ENSZ menekültügyi megállapodását

A világszervezet migrációs paktumát továbbra is elutasítják

Ausztria támogatja az ENSZ menekültügyi megállapodását, szemben a világszervezet globális migrációs csomagjával - közölte Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár és Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár a szerdai kabinetülést követően.

A két politikus szerint az osztrák kormány egy ennek megfelelő nyilatkozatot fogadott el, amelyhez magyarázatokat is fűzött. A bécsi vezetés ezzel akarja biztosítani, hogy a dokumentumból ne hárulhassanak jogi kötelezettségek Ausztria számára.

Ausztria október végén jelentette be, hogy a kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány álláspontja szerint tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget.

Támogatásáról biztosította a bécsi vezetés ezzel szemben a világszervezetnél párhuzamosan készülő globális menekültügyi megállapodását. Kurz ez utóbbival összefüggésben azt mondta: "Tüzetesen megvizsgáltuk, s szövetségi kormányként el fogjuk fogadni". Hangsúlyozta: biztosítva látják azt, hogy a megállapodás rendelkezései nem lépnek túl a menekültek helyzetére vonatkozó genfi menekültügyi konvención. Mint mondta, tartalmilag is nagy részben támogatják a globális menekültügyi paktumot, amelyet várhatóan december közepén szentesít az ENSZ közgyűlés egy határozattal. Az osztrák kancellár emellett kiemelte azt is, hogy "egy határozatnak nincsen jogilag kötelező karaktere", s így nem válhat a nemzetközi szokásjog részévé.

Strache szintén védelmébe vette azt, hogy az osztrák kormány támogatja a menekültügyi paktumot, ugyanakkor pedig elutasítja a migrációs csomagot. Mint mondta, utóbbi számtalan kötelezettséget tartalmaz, s emiatt tartani lehet attól, hogy ezek a rendelkezések idővel a nemzetközi szokásjog részévé válhatnak. "Ehhez képest teljesen más a helyzet az ENSZ menekültügyi határozatával" - húzta alá Strache. Ezt azzal indokolta, hogy annak szövege világosan különbséget tesz a migránsok és a menekültek között. Hozzátette: a megállapodásból pedig "semmi szín alatt nem hárulhatnak kötelezettségek" az egyes országokra.

Az osztrák kabinetülésről kiadott közlemény szerint Bécs nagyrészt elfogadhatónak tartja a menekültügyi megállapodás rendelkezéseit. A dokumentum főleg a menekülthullámok kiváltó okai elleni küzdelemre összpontosít, emellett célja a befogadó államokra nehezedő nyomás enyhítése, valamint az, hogy megteremtsék a származási országokban a menekültek biztonságos és méltó visszatérésének a lehetőségét.

Az ENSZ Közgyűlés 2016 szeptember 19-én döntött a migrációs paktum és a menekültügyi megállapodás előkészítéséről, így elkülönítve a két témakört. Egyik megállapodás tervezet sem bír kötelező erővel.

A globális menekültügyi megállapodást, amely a migrációs csomaggal ellentétben kevéssé vitatott, várhatóan december közepén szentesíti az ENSZ közgyűlés. A menekültügyi paktumot az ENSZ Közgyűlésének szociális, humanitárius és kulturális ügyekben illetékes bizottsága is jóváhagyta november 13-án, egyedül az Egyesült Államok, amely a migrációs paktumot is elutasítja, szavazott akkor nemmel.

Az ENSZ Magyarország által is elutasított migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Szlovákia, illetve Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.

Az Egyesült Államok kivételével minden ENSZ tagállam támogatja a dokumentumot
Az Egyesült Államokon kívül valamennyi ENSZ-tagország támogatja a világszervezet tervezett új menekültügyi megállapodását - írta szerdán a Die Welt című német lap az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságára (UNHCR) hivatkozva. A lap kiemelte, hogy az ENSZ globális migrációs csomagja mellett készül egy másik megállapodás is, amely csak a hivatalosan elismert menekültekre vonatkozik.
A Die Welt hozzátette, hogy a menekültügyi megállapodásból éppen úgy nem következnek nemzetközi jogi kötelezettségek, mint a migrációs csomagból, és mindkettőt decemberben fogadhatják el, de míg a migrációs megállapodás körül nagy viták vannak, a menekültügyi megállapodás körül "egyelőre nyugalom" van.
Ezt jelzi, hogy az Egyesült Államokon kívül valamennyi ENSZ-tagállam jelezte, hogy támogatja a kizárólag a menekült státusszal vagy a nemzetközi védelem valamely más formájában részesített emberek körére vonatkozó megállapodást.
A lap beszámolója szerint a megállapodásnak három fő eleme van. Az első, hogy támogatni kell ezeknek az embereknek a "biztonságos és méltóságteljes" hazatérését. A második a befogadó országok támogatásának erősítése a többi között az egészségügy, az oktatás és a munkaerőpiac területén. A legfőbb cél, hogy a hazájukat elhagyni kényszerülő emberek "megálljanak a lábukon", önállóan eltartsák magukat az őket befogadó országban - mondta Martin Rentsch, a UNHCR munkatársa egy keddi berlini tájékoztatón.
A harmadik elem a leginkább elesett emberekre, köztük a súlyos betegekre vonatkozik, és a befogadó országokból biztonságos harmadik országokba irányuló önkéntes áttelepítési programokról szól. Valamennyi tagállamnak önállóan kell eldöntenie, hogy átvesz-e ilyen menekülteket a befogadó országokból, és ha igen, akkor mekkora kontingenst. Az UNHCR szerint nagy szükség van az ilyen segítségre, a fokozottan segítségre szorulók száma jövőre elérheti az 1,2 millió főt, és a legutóbbi, szeptemberi adatok alapján eddig csupán 41 ezer embert sikerült áttelepíteni.
Martin Rentsch hangsúlyozta, hogy a tervezett megállapodás az 1951-ben Genfben elfogadott menekültügyi egyezmény óta az első ENSZ-dokumentum, amelynek célja a menekültek ügyének előmozdítása, és az UNHCR bizakodó a tagállamok várható önkéntes vállalásaival kapcsolatban. Hozzátette, hogy az Arab-félszigeten vannak országok, amelyek már elindítottak kísérleti áttelepítési programokat, a menekültek önállóságának erősítése ügyében pedig új megoldások fejlődhetnek ki magángazdasági szereplők bevonásával és a Világbank támogatásával.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom