Külföld

Ausztria kilép az ENSZ migrációs csomagja elfogadásának folyamatából

Az osztrák kormány a szerdai ülésén fogadja el erről szóló döntését

"Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez" - jelentette be közleményben Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány álláspontja szerint tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget - közölte szerdán a jobboldali osztrák kormány.

"Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez" - jelentette be közleményben Sebastian Kurz osztrák kancellár. "A szerződés több pontját élesen bíráljuk, nevezetesen azt, hogy összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal" - tette hozzá.

 Ausztriának erős fenntartásai vannak a dokumentum tartalmával kapcsolatban, nem tartja megfelelőnek a migrációs kérdések szabályozására, és attól tart, hogy elveszíti szuverenitását a migrációs politikában - írta az APA, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormányának kifogásai közé sorolva azt is, hogy az egyezmény elmossa a törvényes és az illegális migráció közötti különbséget.

Az osztrák kormány különösen hangsúlyozza azt az álláspontját, hogy az ENSZ migrációs csomagja révén nem válhat alapvető emberi joggá a migráció, sem a nemzetközi szokásjogra, sem a "puha jogra", sem a nemzetközi bíráskodásra hivatkozva. 

Ausztria éppen ezért nem lép be az egyezménybe, távol marad a csomagról 2019 szeptemberében tartandó szavazástól az ENSZ Közgyűlésén - írta az APA, amely szerint az osztrák kormány nyilatkozatban részletesen ismerteti majd álláspontját az ENSZ-szel.

A világszervezet 193 országa 2016 szeptemberében egyezett meg a migrációs csomag elfogadásáról. A 34 oldalas dokumentumban foglaltak célja a menekülthullámok jobb kezelése és az érintettek jogainak erősítése - idézte fel az APA, hozzátéve, hogy a tervezetben hangsúlyozták: nem csorbulhat az országok szuverenitása és a bevándorláspolitikájuk kialakításához való joguk, és az egyezmény nem lesz nemzetközi jogilag kötelező érvényű.

Ausztria, az elmúlt hetekben elsősorban az FPÖ, már korábban jelezte, hogy fenntartásai vannak a migrációs csomaggal szemben, amelynek elfogadásából Magyarország már korábban bejelentette kilépését, az Egyesült Államok pedig a kezdetektől nem vett részt benne - emlékeztetett az osztrák hírügynökség.

Eltérően értékelték a lépést az osztrák pártok

Az osztrák kormánypártok nagy sikerként értékelték Ausztria kilépését , míg az ellenzéki erők hevesen bírálták a bécsi kormány döntését, s ezzel kapcsolatban az osztrák külpolitika mélypontjáról és a nemzetközi rend aláásásáról beszéltek.

A konzervatív osztrák koalíciós kormány a nap folyamán jelentette be a lépést, amelyet azzal indokolt, hogy álláspontja szerint a tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget.

A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ) vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár Facebook-üzenetben fejezte ki háláját Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, a nagyobbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjének  azért, hogy "komolyan vette erőteljes fenntartásait és a tartalmi kérdésekre vonatkozó indokolt kifogásait, és közösen megakadályozták Ausztria és lakossága számára az ENSZ globális migrációs csomagját". "Ausztria ebben a kérdésben öntudatos vezető szerepet vállal Európa önrendelkezéséért. A jövőben az osztrákok fogják eldönteni, hogy ki jöhet Ausztriába"- tette hozzá Strache.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára a Twitteren ezt írta: "Egy jó nap, amely az ENSZ migrációs csomagjából való kilépéssel indul".

Christian Hafenecker, az FPÖ másik főtitkári tisztségű vezetője a kormánypártok harmóniáját méltatta a döntéssel összefüggésben. "A kormánypártok közötti egyetértés világosan mutatja, hogy a 2017-es választói akarat az egyedüli helyes döntés volt országunk számára. A vita és a torzsalkodás már a múlté..." - fogalmazott  Hafenecker.

Komoly kritikával illette a bécsi kormány szerdai bejelentését a parlamenti ellenzék. Andreas Schieder, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) külpolitikai szóvivője meggondolatlannak minősítette a kilépésre vonatkozó elhatározást, amely szerinte nem oldja meg a problémákat, csupán szemet huny felettük. Közleményében  aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache a döntéssel aláássák azt a hírnevet, amelye Ausztria a nyugati értékközösség megbízható partnereként élvezett.

A Pilz listája (Liste Pilz) tiltakozó akciót jelentett be. Alma Zadic, az ellenzéki párt külpolitikai szóvivője közölte: "Az osztrák szövetségi kormány döntése mutatja, számára előrébbvaló a belpolitikai előnyszerzés, mint az, hogy szembesüljön a globális kihívásokkal és más államokkal közösen megbirkózzon azokkal".

Az ellenzéki liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt a Twitteren megjegyezte: " Szórakoztató, hogy a migrációs csomag osztrák tárgyalója korábban Sebastian Kurz akkori külügyminiszter volt".

Rudi Anschober, a Zöldek párt felső-ausztriai integrációs tanácsosa így kommentálta a bécsi kormány döntését: "Ez egy szegénységi bizonyítvány, amely az ENSZ globális migrációs csomagjának elutasításával az osztrák kormányt egy sorba helyezi Donald Trump amerikai elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel". Anschober szerint mindez ismételten bizonyítja, hogy az osztrák kormány egyes tagjai láthatóan nem érdekeltek a migráció okozta kihívások megoldásában.

Michel Reimon, az osztrák Zöldek EP-képviselője úgy fogalmazott, hogy a migrációs csomagból való visszavonulással Ausztria nem csak a reakciós keleti-blokk tagja, hanem annak élére is állt.

A német kormány sajnálatosnak tartja Bécs döntését

A német kormány szerint sajnálatos, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, hiszen a tervezett megállapodás éppen az illegális migráció visszaszorítására irányul, és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását.

Juncker is sajnálatát fejezte ki
"Nagyon sajnálom" - mondta a bécsi határozatra reagálva Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az OE1 osztrák közszolgálati rádiónak, hozzátéve, hogy a következő hetekben még tárgyalni fognak a kérdésről. Leszögezte emellett, hogy az Európai Uniónak egységesen kellene fellépnie a migráció ügyében. Juncker "képtelenségnek" nevezte, hogy ezekben a lényeges, jövőről szóló kérdésekben az EU nem tud "közös hangon megszólalni", és hangsúlyozta, fontos lenne, hogy külpolitikai kérdésekben teljes konszenzus híján akár a tagállamok minősített többségével is lehessen dönteni. Kérdésre válaszolva elismerte, hogy nem festene jó képet az EU-ról, ha bizonyos külpolitikai kérdésekben figyelmen kívül hagynák egyes tagállamok véleményét, de sokkal hatékonyabb lenne, mint a jelenlegi helyzet.

Szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón Rainer Breul, a külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a megállapodás "szükséges és fontos ahhoz, hogy rendezett mederbe tereljük a migrációt", ezért sajnálatos, hogy nem kívánják aláírni "különböző országok", amelyek között Németországgal "szoros partneri" kapcsolatban lévő államok is vannak. Ugyanakkor a német kormány továbbra is a megállapodás elfogadására és végrehajtására biztatja a nemzetközi közösség tagjait.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette: nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tervezett megállapodás nem nemzetközi jogi szerződés, nem teremt jogi kötelezettségeket az aláíró országok számára, és "kimondottan nem érinti a nemzeti szuverenitást".

A megállapodás a német kormány szerint mégis hasznos, mert az összes csatlakozó ország elé azt a célt helyezi, hogy együtt találjanak megoldásokat a migrációra, amely közös ügy, "globális jelenség".

Azért is hasznos, mert konkrét célokat is megjelöl, a biztonságos, rendezett, legális migrációról szól, "és nem az illegális migrációról, sőt, vezérlő elve kifejezetten az illegális migráció visszaszorítása, ami megegyezik a német szövetségi kormány évek óta követett politikájával" - fejtette ki Steffen Seibert.