Külföld

Ankara ismét meghosszabbította a rendkívüli állapotot

Újabb három hónapig lesz szükségállapot az országban

Törökország további három hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot - jelentette be Binali Yildirim török kormányfő csütörtökön Ankarában külföldi sajtóorgánumok képviselői előtt.

A miniszterelnök nyilatkozata értelmében a szükségállapot április 19. után is érvényben marad. Ankara a tavaly július 15-ei puccskísérletet követően, július 20-án vezetett be szükségállapotot, eredetileg 90 napra. Az intézkedést azóta két alkalommal hosszabbították meg, először október 11-én, majd január 3-án rendelkeztek a helyzet fenntartásáról.

Törökországban április 16-án népszavazást tartanak az elnöki rendszer bevezetéséről, amelynek következtében megszűnne a miniszterelnöki tisztség és a széles jogkörökkel felruházott államfő lenne a végrehajtó hatalom vezetője.

A Nemzetbiztonsági Tanács értékeli a rendkívüli állapot meghosszabbítását

A rendkívüli állapot meghosszabbításának kérdését a török Nemzetbiztonsági Tanács (MGK) fogja értékelni, és a testület fog dönteni az esetleges hosszabbításról, ha szükségét látja - jelentette az Ihlas török hírügynökség Binali Yildirim kormányfő csütörtöki nyilatkozatára hivatkozva, amelyet ankarai hivatalában tett külföldi sajtóorgánumok képviselői előtt.

Számos ellenzéki párt, jogvédő szervezet és európai uniós politikus úgy véli, hogy a török vezetés arra használja fel a helyzetet, hogy leszámoljon mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat. Szerintük a török terrorellenes törvény túl tágan értelmezi a terrorizmus fogalmát, és sokszor újságírókkal, értelmiségiekkel, üzletemberekkel és politikusokkal szemben alkalmazzák.