Külföld

Angela Merkel nem mer elmenni a bajor testvérpártjához

Nem kérünk könyöradományt az olaszoktól – üzente Renzinek Szijjártó Péter

A német kancellár példátlan módon nem vesz részt a CDU testvérpártjának, a bajor Keresztényszociális Unió­nak a kongresszusán. Angela Merkel kancellárt finoman szólva nem is hívták, de megfigyelők szerint ő maga sem mer kiállni Münchenben a kormány migrációs politikája mellett.

Nem megy el a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) jövő hét végi kongresszusára Angela Merkel német kancellár, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, ahol beszédet mondott volna – erősítették meg Münchenben a Bild am Sonntag híradását. A lap szerint erről egy bizalmas négyszemközti megbeszélésen, a kancellári hivatalban péntek este született megállapodás Angela Merkel és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke között. A CSU ezzel évtizedes hagyományt tör meg. A pártelnök részvétele a testvérpárt mindenkori kongresszusán az uniópártok számára normális körülmények között kötelező. A döntés hátterében a Seehofer és Merkel között a menekültválság ügyében hosszabb ideje fennálló feszültség húzódik meg - írta a dpa német hírügynökség. Ilse Aigner, a CSU alelnöke vasárnap azt nyilatkozta, el akarják kerülni a nyílt vitát, hogy a pódiumon mutatkozzanak meg a véleménykülönbségek. Mind Aigner, mind Andreas Scheuer CSU-főtitkár kitérő választ adott a kérdésre, hogy támogatják-e Merkel kancellárjelöltségét.

A hírnek külön pikantériát ad, hogy közben a francia La Figaro arról írt, megötszöröződött a Magyarországon, a Balaton környékén ingatlant kereső németek száma. A francia lap nagyriportjából az derül ki: az ok egyértelműen a menekültválság. A cikk szerint a németek az országukat elárasztó migránsoktól rettegnek, ez költözésük oka.

A migráció Ausztriában is kulcskérdés, Sebastian Kurz külügyminiszter szerint még mindig túl sok bevándorló érkezik Ausztriába, ami ellen sürgősen lépéseket kell tenni. A Profil című hetilapnak elmondta: jelenleg Ausztria az Európai Unió legnagyobb bevándorlási rátával rendelkező tagállama, és ez egyre több konfliktussal terheli a jóléti állam intézményét. „Ha egy olyan országunk van, ahol a migránsok az első naptól kezdve szociális juttatást igényelnek, akkor szigorúan irányított bevándorlásra van szükség, vagyis célirányosan a szakembereket kell beengedni, a szegénység vezérelte migrációnak pedig amennyire csak lehet, gátat kell vetni” - magyarázta Kurz.

Olaszországban a költségvetési hiány és az illegális bevándorlás is problémát jelent, Magyarország mindkettővel szemben meg tudja védeni magát - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap. Szijjártó Péter arra reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök előző nap, a december 4-i alkotmányos népszavazás előtti kampányrendezvényen kijelentette: amikor a magyar miniszterelnök azt mondja, a probléma Olaszország, emlékeztetné Orbán Viktort és minden országot, amely „a miénktől különböző történelemből érkezik”, hogy Olaszország nemcsak nettó hozzájáruló az Európai Unióban, hanem azon országok közé tartozik, amelyek felléptek a szabadság garantálásáért azoknak, akik ezt a szabadságot elvesztették. Renzi azt mondta: „Mossák ki a szájukat, mielőtt szájukra veszik Olaszországot!” A magyar tárcavezető azt írta: „megértjük Matteo Renzi nyugtalanságát”, hiszen Olaszországban a költségvetési hiány és az illegális bevándorlás is problémát jelent. Szijjártó Péter arra emlékeztette az olasz miniszterelnököt, hogy „a magyar szabadságharcos nemzet, és a magyar a szabadságharcai során leginkább a másik magyarra számíthatott, nem másra”. A magyaroknak nem kell könyöradomány az olaszoktól - tette hozzá a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az uniós források megkötött szerződések alapján érkeznek Magyarországra, cserébe Magyarország megnyitotta a piacait.


Francia táborstop

Francois Hollande francia elnök szombaton örömét fejezte ki, hogy a migránsok calais-i illegális táborát, a „dzsungelt” sikerült incidensek nélkül felszámolni, és kijelentette, hogy Franciaország nem tűr meg földjén migránstáborokat, amelyek „gúnyt űznek a szolidaritás nemzeti értékéből”. „A francia nép tökéletesen megértette, hogy mit teszünk, és egyetlen incidens sem történt, sem a távozáskor, sem az érkezéskor” – hangsúlyozta az államfő a közép-franciaországi Doue-la-Fontaine befogadóközpontjában tett látogatása alkalmával, a calais-i tábor kiürítésére utalva.


Az Iszlám Állam támadhatott Hamburgban

Két héttel a történtek után jelentkezett az Iszlám Állam egy hamburgi késes támadás elkövetőjeként. A terrorszervezet szócsövének számító Amak hírügynökség jelentése szerint a dzsihadisták egy harcosa „megkéselt két embert” október 16-án Hamburgban. A „műveletet válaszként hajtotta végre a koalíciós államok polgárai elleni támadásra buzdító felhívásra” – áll a jelentésben. A rendőrség akkori tájékoztatása szerint az Alster folyó partján, egy híd alatt egy ismeretlen hátulról leszúrt egy tizenhat éves fiút, majd az áldozat társaságában lévő tizenöt éves lányt belökte a folyóba. A fiú belehalt sebesülésébe, a lány nem sérült meg. Ha az Amak állítása igaz, ez volt az Iszlám Állam első halálos támadása Németországban, ugyanakkor a sajtó szerint gyanakvásra ad okot, hogy szokatlanul későn jelentkezett a terrorszervezet, és pontatlan volt a híradás, hiszen nem két, hanem egy embert késeltek meg. Szombaton Frankfurtban is volt egy késes támadás, legkevesebb négy ember sebesült a gyorsvasút egyik állomásán. Az áldozatok 16–18 éves fiatalemberek s a „délkelet-európai kinézetű” támadók közül hárman, a negyedik pedig ötven feletti. A rendőrség egyelőre magánjellegű vitát sejt a háttérben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom