Külföld

Amíg Aszad hatalmon van, nem lesz béke Szíriában

Sean Spicer leszögezte, Washington legfőbb célja az Iszlám Állam megfékezése

Addig nem lehet békés rendezés Szíriában, amíg Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon van - jelentette ki hétfőn a washingtoni  Fehér Ház  szóvivője. 

Sean Spicer  szokásos napi sajtótájékoztatóján leszögezte: Washington készen áll arra, hogy további légicsapásokat mérjen Szíriára.  A szóvivő kifejtette, hogy a Trump-kormányzat álláspontja szerint mindazonáltal az Iszlám Állam terrorszervezet  megfékezése a legfontosabb, amit a szíriai nép megsegítéséért tehetnek:  A szóvivő nem a Trump elnök által  korábban megnevezett célt, azaz a terrorszervezet megsemmisítését említette, hanem  szó szerint megfékezéséről beszélt.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Iszlám Államra mért csapással megteremtődik a lehetőség arra is, hogy politikai úton történjék személyi változás a szír vezetésben. A szóvivő a védelmi minisztérium adataira hivatkozva közölte azt is, hogy a múlt péntekre virradóra végrehajtott Szíria elleni légicsapásokban a szíriai repülőgépek 20 százaléka megsérült vagy teljesen használhatatlanná vált.  

James Mattis, védelmi miniszter a sajtóértekezlettel egy időben adott ki közleményt erről, s a többi között leszögezte azt is, hogy mivel a légicsapások tönkretették az üzemanyagtöltő-állomásokat és a hadianyag-raktárakat is, ennek következtében a szíriai kormány képtelen újratölteni a repülőgépeit. "A szíriai kormány helytelenül cselekedne, ha ismét vegyi fegyvereket vetne be" - olvasható a Mattis miniszter által aláírt közleményben.     

A szóvivői értekezleten újságírói kérdésekre válaszolva Sean Spicer kitért az amerikai-kínai elnöki tárgyalásokra is, s elmondta, hogy máris folynak a  konzultációk  az amerikai export növelésének lehetőségeiről.  A szóvivő bejelentette azt is, hogy kedden Washington vendége lesz a NATO főtitkára. Jens Stoltenberget a Fehér Házban fogadja Donald Trump is.