Külföld

Amerikai légicsapás végzett az an-Nuszra Front szóvivőjével

Korábban úgy tudták, hogy oroszok vagy a szír kormányerők végeztek a dzsihadistákkal

Az Egyesült Államok hajtotta végre azt a légicsapást, amely vasárnap végzett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front szóvivőjével és további húsz dzsihadistával Szíriában - közölték hétfőn amerikai tisztségviselők.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport korábban úgy tudta, a szíriai hadsereg vagy az orosz légierő mért légicsapásokat vasárnap az északnyugati Idlíb tartomány egyik településére, ahol Abu Firász asz-Szúri, valódi nevén Radvan Nammusz és fia, valamint a Dzsund al-Aksza nevű iszlamista csoport és üzbég dzsihadisták tartózkodtak. 
Pieter Van Ostaeyen, a dzsihadista mozgalmak belga szakértője hétfőn úgy vélte, súlyos csapás az an-Nuszra Frontnak Firász és a további húsz dzsihadista halála Szíriában, még akkor is, ha ez hadműveleti szinten nem befolyásolja nagyon a gyakorlati működés színvonalát.
Értesülések szerint a férfi az an-Nuszra Front alapító tagjainak egyike, emellett a szervezet súra tanácsának, politikai döntéshozatali testületének a magas rangú tisztviselője volt. 
Ajmán Dzsavád et-Tamími, a Közel-keleti Fórum nevű kutatóintézet munkatársa úgy vélte, az an-Nuszra Front a szíriai fegyvernyugvás felrúgását próbálja elérni, s ez részben már sikerült is neki.
Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója azt mondta, a dzsihadista csoport a tűzszünet bejelentése óta vasárnap követte el a legnagyobb szabású akcióját Szíriában: az Aleppó tartományban fekvő el-Aísz faluból kiűzték a szíriai hadsereget és szövetségeseit, valamint a Hezbollah libanoni síita szervezet tizenkét harcosával végeztek.
Szíriában február végén lépett hatályba az orosz-amerikai megállapodáson alapuló fegyvernyugvás. A szórványos harcokat leszámítva a tűzszünetet mindeddig összességében betartották a résztvevő felek. Az ENSZ által terrorszervezetként nyilvántartott csoportokra, így az an-Nuszra Frontra és az Iszlám Államra nem vonatkozik a fegyverszünet.