Külföld

Amerikai előválasztás: nem kímélik egymást

A presztízsértékű New Hampshire-i fordulót Trump, valamint Sanders nyerheti

Akár mérsékelt liberális államnak tekinthető New Hampshire, akár nem, az biztos, hogy immár a konzervatív és demokrata „versenyzők” is semmibe veszik a „politikai korrektséget”. Az előrejelzések szerint Donald Trump és Bernie Sanders kerülhet ki a második előválasztási fordulóból.

Ha hinnénk a politikai csillagjósok­nak, akkor már most megnevezhetnénk a republikánusok és a demokraták elnökjelöltjét: előbbi John Kasich, Ohio kormányzója, utóbbi Bernie Sanders vermonti szenátor lenne. Ugyanis a presztízsértékű New Hampshire-i előválasztást először hagyományosan a Kanada melletti Dixville Notchban tartják, itt már éjfél után egy perccel kinyílnak a szavazóurnák. S mivel a kis faluban mindössze kilenc regisztrált választó van, a dolgot gyorsan letudták – márpedig ez az első eredmény a politikai legendák szerint tükrözi a majdani országos végeredményt is.

A „jósválasztáson” négy szavazatot szerző Sandersnek - Clintont senki sem választotta – persze varázsgömbök nélkül is áll a zászló, a választók 61 százaléka voksolna rá szemben az exkülügyminiszter 35-jével. Így aligha meglepő, hogy a korábbi, viszonylag nyugodt hangvétel – a tengerentúli PR-szakemberek szerint a New Hampshire-i polgárok békés liberálisok, akik nem szeretik a személyeskedő vitákat – odalett, az elnökjelölt aspiránsok nem kímélték egymást.

Bill Clinton például Milford városkában mondott több mint egyórás beszédet felesége mellett, amelyben a volt elnök szemforgatónak, tisztességtelennek, pontatlannak és a nőket lenézőnek nevezte Bernie Sanderst és követőit.

A másik oldalon aligha meglepő módon Donald Trump vitte a prímet. Az extravagáns milliárdos többször is Jeb Bushon köszörülte a nyelvét, vetélytársai közül szinte egyedüliként a volt floridai kormányzót támadta. A plymouthi egyetemen tartott beszédében például ismét azon próbált gúnyolódni, hogy Bush gyűléseinek egyikén az édesanyja, Barbara is mellette kampányolt. „Szegény, szegény, szegény Jeb Bush, elhozza az anyját, mert segítség kell neki. Mama, kérlek, gyere velem egy sétára a hóban!” - grimaszolt Trump. Hozzátette: szerinte Bush csak vesztegeti a pénzét a kampányra. „Miért nem dobják ki inkább az ablakon azt a pénzt?” – kérdezte vigyorogva közönségétől.

Trumpnak egyébként aligha kell tartania a „politikai boszorkányságtól”, Dixville Notchban ugyan csak két voksot kapott Kasich háromjával szemben, azonban a népszerűségi listákat biztosan vezeti 32 százalékkal. Igaz, Iowa államban a közvélemény-kutatások ellenére is csak második lett, így számára egy újabb pofon komoly arcvesztést jelentene.


Milliárdos támogatók a jelöltek háta mögött

A 2016-os amerikai elnökválasztás száz legjelentősebb adományozója 195 millió dollárt költött a voksolás kimenetelének befolyásolására, miközben a kétmillió legkisebb adományozó pedig összesen 155 milliót – mutatta ki a Politico elemzése. A tanulmány szerint a száz legnagyobb donortól a legtöbbet, 49 milliót a republikánus Jeb Bush kapta, a demokrata Hillary Clinton 38 milliót, míg a republikánus Ted Cruz 37-et. Noha Cruz kritizálta pártja „adományozó rétegét”, a jelek szerint a hat legjelentősebb adományozó közül négy mögötte áll. A szintén republikánus Marco Rubio eddig 22 milliót kapott, de mivel a floridai szenátor mögött tizennégy jelentős támogató is áll, ez az összeg jócskán nőhet. A Politico szerint a szupergazdagok szerepe éles ellentétben áll a kampányt meghatározó témával, az „alsó- és középosztály aggodalmaival”. A mogulok befolyása egy 2010-es törvénymódosítás után nőtt meg sosem látott mértékben. Donald Trump maga finanszírozza a kampányát (ŐM)