Külföld

Aggasztóan sikeres az Iszlám Állam propagandája

Húszezer külföldi harcol a dzsihadistákkal - szivárgott ki a washingtoni becslés

Minden korábbinál több külföldi önkéntest vonz a szíriai háború – véli az amerikai kormányzat, amely húszezerre becsüli a harcosok számát.

Ez a becsült szám abban az írott jelentésben szerepel, amelyet Nicolas Rasmussen, az amerikai Nemzeti Terrorelhárító Központ (NCTC) igazgatója készített a kongresszus számára az amerikai felderítő ügynökségeknek a terrorveszélyre vonatkozó információit összegezve. 
Rasmussent szerdán hallgatja meg képviselőház belbiztonsági bizottsága, de a jelentést már kedd este kiszivárogtatták.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának novemberben közzétett jelentése szerint 80 országból 15 ezer fegyveres csatlakozott a szélsőséges szervezetekhez, közöttük az Iszlám Államhoz. "Aggódom, hogy képesek leszünk-e szembeszállni a (szélsőséges) veszéllyel külföldön, de itthon is" – írta közleményében Michael McPaul, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke. 

Az NCTC legújabb becslése – a 90 országból érkezett 20 ezer külföldi fegyveres – csak kevéssel haladja meg az eddigi – 19 ezer főre vonatkozó – becslést. 

Rasmussen szerint sohasem látott ütemben érkeznek az önkéntesek, összehasonlítva azzal, ami korábban Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban, Jemenben és Szomáliában történt.

A fegyveresek igen különböző életpályát jártak be, de "becslésünk szerint legalább 3400 nyugati országokból érkezett, közöttük 150 amerikai van" – jegyezte meg az igazgató. 

Az országukat elhagyók többsége az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoporthoz akar csatlakozni Szíriában és Irakban. A tendenciák világosak és aggasztóak – tette hozzá Rasmussen.

Sikeres az Iszlám Állam toborzása

A csatlakozni akarók száma szintén megnőtt az indulási országokban az NCTC szerint. A szervezetek – mindenekelőtt az IÁ - a közösségi portálok segítségével tudnak harcosokat toborozni és gyakorlati információkkal ellátni őket az utazással kapcsolatban.
Az IÁ online propagandakapacitása egyre nő, január 1. óta közel 250 "hivatalos" anyagát tette közzé az interneten. Az IÁ elrettentő felvételeket is közzétesz, például a túszok kivégzéséről, de "idilli, családias képek" is megtalálhatók róla, amelyek a vezetése alatt folyó életet hivatottak népszerűsíteni – mutatott rá az igazgató.
A dzsihadista csoport gyakran használ a nyugati kultúrával kapcsolatos utalásokat, így videojátékokat, hogy meghódítsa az erős érzelmi hatásokra vágyókat vagy az "önmegvalósításra" törekvő fiatalokat.
Az IÁ úgynevezett mémeket is felhasznál a közösségi portálon, a YODO (you die only once) rövidítéssel jelölt mém a mártíromságot népszerűsíti: "Csak egyszer halunk meg – miért ne válasszuk a mártíromságot?".

Az amerikai illetékes szerint Törökország - amelyen a legtöbb önkéntes átutazik – nemrégiben erőfeszítéseket tett, hogy a származási országuktól kapott értesülések alapján megtiltsák a beutazásukat. Az Ankara által összeállított tilalmi listán immár 10 ezer név szerepel Rasmussen szerint.

A hírszerzési vezető becslése szerint az amerikai területen várható szélsőséges cselekedetek veszélye változatlan. 
"Úgy véljük, hogy a fenyegetés a jelenlegi szinten marad, egy több száz fős csoporttal, amelynek tíznél kevesebb nem összehangolt és nem túl összetett terve van. Az egyének többségét ismeri a felderítés, illetve a rendőrség" – írta Rasmussen.