Külföld

AfD-s kapcsolatokkal vádolják a német nemzetbiztonság vezetőjét

A múlt évben 731 gyilkosság történt Németországban

Hans-Georg-Maaßen személye azután került a középpontba, hogy a német nemzetbiztonság fejeként azt mondta, nem igaz, hogy Chemnitzben a radikálisok külföldiekre vadásznak, és megkérdőjelezte az egyik ilyen videó hitelességét is. 

Maaßennek azt is felróják, hogy mint kiderült, az elmúlt évben összesen ötször tárgyalt a szélsőjobbosnak számító AfD politikusaival. Igaz, ez a szám eltörpül amellett, ahányszor a fősodorba tartozó pártok képviselőivel találkozott, de ismét kiderült, hogy az AfD-vel való konzultációt a többiek közül sokan megengedhetetlennek tartják, noha a nemzetbiztonsági vezető a belügy kérésére konzultált minden parlamenti erő képviselőivel - írja az Index.

Csütörtökön aztán egy AfD-s képviselő azt nyilatkozta, hogy Maaßentől kapták a migránsok által elkövetett bűncselekményekről szóló statisztikákat, méghozzá hetekkel azelőtt, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal ezeket egyébként nyilvánosságra hozta volna. Maaßen ezt határozottan tagadja, és azt mondja, semmilyen információt nem osztott meg illegálisan senkivel. Seehofer egyértelműen kiállt Maaßen mellett, azt mondta, teljes a bizalma.

A 2016-os évhez képest 2017-re 21-gyel nőtt azoknak a gyilkosságoknak a száma, amelyeket külföldiek követtek el németek ellen. Tavaly összesen 83 ilyen esetet regisztráltak – derül ki a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) legújabb statisztikájából. A Welt.de birtokába jutott elemzés szerint a múlt évben 731 gyilkosság és emberölés bűncselekmény történt Németországban, ebből 83 olyan esetről tudni, amelyben az áldozat német nemzetiségű, legalább az egyik elkövető pedig külföldi volt. A korábbi évekre visszatekintve 2013-ban 67 ilyen gyilkosságot regisztráltak, 2015-re ez később 52-re csökkent, egy évvel később ismét 62-re nőtt ez a szám. 2013 előttről nem áll rendelkezésre hasonló statisztika, mert azt megelőzően nem tartották nyilván az elkövetők származását.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom