Külföld

Abdeslam nem beszél a robbantások óta

Azonosították a harmadik repülőtéri robbantót - Vádat emeltek három ember ellen

Azonosították annak a "terrorkommandónak" a harmadik tagját, amely a hét elején robbantásos merényletet követett el a brüsszeli nemzetközi repülőtéren - jelentette a belga sajtó szombat délben. A rendőrség Faycal Cheffou néven említi a gyanúsítottat, akit már a merényletet követő nyomozás keretében őrizetbe vettek.  Terrorizmus címén vádat emelt szombaton a belga ügyészség három ember ellen a brüsszeli öngyilkos merényletekkel összefüggésben.

brüsszeli megemlékezés
A görög rendőrség már tavaly talált terveket a brüsszeli repülőtér elleni támadásra
A görög rendőrség már tavaly januárban olyan tervekre bukkant athéni lakásokban, amelyek a brüsszeli repülőtér elleni terrortámadásra utaltak - állította szombati jelentésében a Skai görög hírportál.
A közlés szerint egyebek között a brüsszeli repülőtér térképét találták meg abban a lakásban, ahol - mint később kiderült - a tavaly novemberi párizsi terrorakciók egyik szervezője, Abdelhamid Abaaoud is lakott az említett időszakban.
A tervrajzokra és a légikikötő alaprajzára egy számítógépben, valamint egy USB-s adathordozón bukkant a rendőrség.
A görög ügyészség nem erősítette meg az értesülést. A hírportál szerint annak idején tájékoztatták ugyan a leletről a belga hatóságokat, de a két ország hatóságai között "körülményes az információk cseréje".
Brüsszelben e hét elején robbantásos merényleteket követtek el a nemzetközi repülőtéren, továbbá egy metróállomáson az európai uniós intézmények közelében. A két helyszínen összesen 31 ember meghalt és 260-an megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is.
Belgiumban egy korábbi terrorellenes művelet során nagyobb merényletek előkészületeire utaló dokumentumokat találtak, amelyekből már következtetni lehetett arra, hogy a szélsőségesek támadást készülnek végrehajtani. Az akkor leleplezett terrorcsoport vezetője a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud, a tavalyi párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója volt. 

A belga sajtó szombaton arról is hírt adott, hogy Charleroi városban megölték egy belga atomerőmű egyik biztonsági őrét. A bűntény körülményei egyelőre nem ismeretesek, de a La Derniere Heure című napilap annyit megtudott, hogy elvitték az őr belépőkártyáját is. A belga hatóságok korábban már közölték, hogy vizsgálataik szerint a terroristák az atomlétesítményeket is potenciális célpontként kezelik.

Abdeslam a merényletek óta nem működik együtt a hatóságokkal
Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások múlt héten elfogott feltételezett főszervezője a brüsszeli merényletek óta nem működik együtt a hatóságokkal - közölte Koen Geens belga igazságügyi miniszter.

Kedd előtt nem nyit ki a brüsszeli reptér 
Kedd előtt nem nyit ki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér - közölték a reptéri hatóságok szombaton.
Az indulási csarnokban kedden végrehajtott robbantás komoly károkat okozott az épületben, amelynek helyreállítása tovább tart a korábban tervezettnél.
A repülőteret üzemeltető Brussels Airport Company pénteken kapott engedélyt arra, hogy mérnökök korlátozott létszámú csoportját beengedje a létesítménybe a két robbantás miatt keletkezett károk felmérésére, valamint arra, hogy tanulmányozzák, miképpen lehet részlegesen megindítani az utasforgalmat, figyelembe véve a kormány által elrendelt biztonsági intézkedéseket. 

"A szövetségi főügyész arról tájékoztatott, hogy Salah Abdeslam a zaventemi és a metróállomáson végrehajtott támadások óta nem akar beszélni" - jelentette ki a tárcavezető a parlament előtt tartott felszólalásában.
Salah Abdeslamot mindössze egy órán át hallgatták ki a rendőrök a férfi előző pénteki brüsszeli őrizetbe vétele és a keddi merényletek között eltelt időben. Ez annak ellenére így történt, hogy a gyanúsított ujjlenyomatait korábban megtalálták egy hamis papírokkal kibérelt lakásban, amelyben robbanószerkezeteket és fegyvereket is tároltak
A Le Monde francia napilap értesülései szerint a múlt szombati kihallgatáson a rendőrök fényképeket mutattak Abdeslamnak a három nappal későbbi öngyilkos merényletek elkövetőiről, ő azonban azt állította, hogy nem ismeri őket, amit a nyomozók a jelek szerint elfogadtak.
Ugyancsak a törvényhozás tagjai előtt felszólalva Jan Jambon belügyminiszter a rendőrség egyik tisztségviselőjét okolta azért, hogy tavaly szem elől tévesztették Ibrahim el-Bakraouit, a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét. Bakraouit a török hatóságok tavaly kitoloncolták, és erről jelentést küldtek a belga szerveknek, amelyben leírták: a férfi megpróbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon egy szélsőséges fegyveres szervezethez. Mivel a belga hatóságok nem tudták kimutatni Ibrahim el-Bakraouinak az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz fűződő kapcsolatát, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést.
Jan Jambon hangsúlyozta, nem egy szervezetet vagy egy igazgatóságot hibáztat, mindössze egyetlen személy mulasztása okozta a problémát, aki túl későn kért további tájékoztatást a török féltől. "Valaki hibázott a rendőri apparátusunkból" - mondta.
A terroristák utáni nyomozásban feltételezhető súlyos hibák miatt a két miniszter csütörtökön már felajánlotta lemondását Charles Michel belga kormányfőnek, ő azonban ezt nem fogadta el, mondván, hogy "össze kell zárni ezekben a nehéz pillanatokban".

Földi: Nagy lépéshátrányban vannak a titkosszolgálatok
Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint nagy lépéshátrányban vannak a titkosszolgálatok Brüsszelben.
A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában azt mondta, bár a szakszolgálatok előre tudnak jelezni eseményeket, a további lépésekhez emberhiányban szenvednek. Ezt azzal magyarázta, hogy a bipoláris világrend megszűnésével nem kellett az ember, csak a technológiára támaszkodtak, most viszont újra szükség lenne kiépített kémhálózatra.
Földi László beszélt arról is, hogy az Iszlám Állam semmilyen szabályt nem tart be, olyanokat sem, amelyeket a hadviselők háborúban betartanak, és amelyekhez az unió is tartja magát. Példaként említette erre, hogy Európában addig nem fogják el a bűnözőt, amíg nincs ellene elég bizonyíték, és nekik is majdnem ugyanannyi joguk van, mint a többi embernek.

Újabb támadások veszélyére figyelmeztet a német igazságügy-miniszter
A brüsszeli robbantások után újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett a német igazságügy-miniszter, aki azt is mondta, hogy Németország is a lehetséges célpontok között van.
Heiko Maas a Saarbrücker Zeitung című német lap szombati számában úgy fogalmazott, hogy Németország hosszabb ideje a lehetséges célpontok között szerepel. A hatóságok azonban mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a támadásokat és megvédjék az embereket - mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus.
Az igazságügy-miniszter egyúttal azt tanácsolta az embereknek, hogy ne essenek pánikba. "Ha most megdermedünk a félelemtől és a rémülettől, a terroristák elérték a céljukat" - vélekedett. 

Obama: A terroristáknak segítenek, akik megbélyegzik a muzulmánokat
Barack Obama amerikai elnök arra figyelmeztetett szombaton, hogy a muzulmánok kollektív megbélyegzése a terror eszközét is használó iszlám szélsőségesek, a dzsihadisták malmára hajtja a vizet.
Szokásos hétvégi televíziós nyilatkozatában Obama elítélte a hét eleji brüsszeli terrortámadásokat, és részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, beleértve a két - már ismert - amerikai áldozatot is.
Hangoztatta ugyanakkor, hogy kerülni kell a teljes muzulmán közösség megbélyegzését. "Az amerikai muzulmánok legfontosabb partnereink" - fogalmazott az elnök, és üdvözölte a közösség "óriási hozzájárulását országunkhoz és életmódunkhoz".
Obama mindezzel az elnökjelöltségre pályázó azon politikusoknak is üzent, akik kampányukban negatív megkülönböztetéssel utalnak az iszlám vallásúakra, felvetve például bevándorlásuk teljes tilalmát vagy a muzulmán közösségek lakta területek rendszeres hatósági felügyeletét.
"Ezek a kísérletek ellentétesek jellemünkkel, értékeinkkel, történelmünkkel, a vallási szabadságra épülő nemzet fogalmával" - mondta az elnök. Hozzátette: a közösség megbélyegzése ráadásul a dzsihadisták malmára hajtja a vizet, hiszen éppen "az a céljuk, hogy egymás ellen uszítsanak minket, és legyen ürügyük arra, hogy minél több embert toborozzanak gyűlöletre épülő elveik támogatására".
Obama elismerte, hogy az Iszlám Állam "a civilizált világ egészére" fenyegetést jelent, de azt is leszögezte, hogy a terroristák kudarcot fognak vallani.

Az amerikai hatóságok számon tartották a Bakraoui fivéreket

Az amerikai hatóságok számon tartottak a brüsszeli robbantások elkövetői közül kettőt, Ibrahim és Khalid el-Bakraouit, akiknek neve szerepelt egy terrorizmusellenes listán - közölte a CNN.
Az amerikai hírtelevízió pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy Ibrahim el-Bakraoui, aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren hajtott végre öngyilkos merényletet, már a tavaly novemberi párizsi terrorista akciót megelőzően rákerült a szóban forgó listára. Testvére, Khalid, aki a brüsszeli metrón követett el öngyilkos merényletet, röviddel a francia fővárosban végrehajtott vérengzés után került a hatóságok látóterébe.
A CNN nem közölte, hogy pontosan milyen listáról van szó.
A Reuters hírügynökség korábban arról tudósított, hogy a Bakraoui fivérek már a párizsi merényletekben kulcsszerepet játszó Salah Abdeslam március 18-i brüsszeli elfogása előtt ismertek voltak az amerikai hatóságok előtt.
Frédéric Van Leeuw belga főügyész csütörtöki tájékoztatása szerint bizonyítást nyert, hogy a brüsszeli terrortámadás elkövetői között lévő testvérpár kapcsolatban volt a párizsi öngyilkos merénylőkkel.