Külföld

A volt jemeni elnök szakított a lázadókkal

A lázadók válaszul megölték - A harcok ideiglenes beszüntetését kérte a felektől az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora

Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszi lázadókkal - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió. A húszi lázadók válaszul felrobbantották a politikus rezidenciáját, és közzétettek egy felvételt a közösségi médiában, amelyről azt állítják, hogy Száleh holttestét ábrázolja. A politikus halálhírét párttársai is megerősítették.

Száleh a húszik népellenes cselekedeteivel  indokolta a partnerség "hivatalos" megszakítását, illetve azzal is, hogy a síita lázadók Irán politikai akaratát hajtják végre. "Meg kell menteni az országot a húszi frakciók mocskától" - mondta Száleh, aki szerint a húszik önös érdekből, az Irán által rájuk kényszerített szűk világnézetüktől vezérelve éhínségbe taszították az országot.

Meghalt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök 
Meghalt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök a húszi lázadókkal vívott harcokban a főváros, Szanaa külterületén - az erről szóló hírt Száleh pártja, az Általános Népi Kongresszus (GPC) erősítette meg hétfőn a Reuters hírügynökségnek.
A képviselők elmondása szerint Szálehet a párt főtitkárával, Jasszer el-Avadival együtt gyilkolták meg. Egy neve elhallgatását kérő húszi tisztségviselő az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a síita lázadók tüzet nyitottak a volt elnököt szállító konvojra egy, a fővárostól délkeletre található ellenőrzőpontnál. A GPC egyik forrása szerint Szálehet a várostól délkeletre található Szanhan falunál ölték meg, ahol a volt államfő rezidenciája is található.
Az al-Arabíja pánarab televízió korábban közölte, hogy a húszi lázadók megostromolták és felrobbantották a volt jemeni elnök rezidenciáját. A GPC illetékese szerint azonban Száleh nem a robbanás következtében lelte halálát, hanem egy orvlövész lőtte le. Az al-Arabíja a párt több másik forrását idézve közölte, hogy a volt elnököt a fején találta a lövedék. Arról, hogy a volt jemeni államfő hol tartózkodott a robbanás alatt, egyik forrás sem számolt be. A húszik bejelentették, hogy az incidens után visszaállították az ellenőrzést a jemeni főváros felett.
Az Irán támogatását élvező lázadók beszámolója szerint egy rakétahajtású gránáttal megállították a volt elnök páncélozott járművét, majd a járműből kiszálló Szálehet agyonlőtték.
A síita lázadók később egy videofelvételt tettek közzé, amelyen egy húszi lázadókból álló tömeg látható, amint Szálehnek egy színes pokrócba csavart holttestét felemeli a földről és egy pick-up teherautóra helyezi. A volt elnök tágra nyílt szemekkel, súlyos tarkósérüléssel látható, vérfoltos inggel öltönye alatt.
Korábban a jemeni belügyminisztérium rádiója, amely a húszik ellenőrzése alatt áll, közölte, hogy Szálehet a húszi fegyveresek megölték, akik a robbantás után benyomultak a rezidenciába.


A húszi lázadók és az arab tavasz következtében 2011-ben megbuktatott volt elnök és hívei összefogtak, hogy elüldözzék Száleh utódját, a nemzetközileg elismert jemeni elnököt, Abed Rabbó Manszúr Hádit és kormányát, és sikerrel is jártak. A múlt héten azonban belharcok törtek ki a fővárosban a húszik és a Szálehhez hű erők között.

Felrobbantották az elnöki rezidenciát

Felrobbantották Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök rezidenciáját a húszi lázadók az arab-félszigeti ország fővárosában, Szanaában - jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség helyi lakosok beszámolóira hivatkozva. 

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió korábban arról számolt be, hogy a húszi lázadók megostromolták a volt elnök rezidenciáját. Egyúttal Ahmed Obeid bin Daghr jemeni miniszterelnököt idézte, aki kijelentette: Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő általános amnesztiát hirdet mindenkinek, aki megszakítja kapcsolatait a síita húszikkal.
A jemeni lázadó frakciók és a Szálehhez hű erők között múlt szerdán egy mecset használatba vétele körüli vita miatt belharcok törtek ki, amelyek azóta is folynak, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának hétfői jelentése szerint a harcokban eddig legalább 125 ember halt meg és 238-an megsebesültek.

Az al-Arabíja közben híradásában idézte Ahmed Obeid bin Daghr jemeni miniszterelnököt, aki szerint Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő általános amnesztiát hirdet mindenkinek, aki megszakítja kapcsolatait a síita húszikkal.

A jemeni vezetéshez közeli egyik forrás az AFP francia hírügynökségnek elmondta, az államfő arra utasította Ali Mohszem al-Ahmar alelnököt, hogy indítson offenzívát a fővárosban tartózkodó húszik ellen. Az offenzíva az "Arab Szanaa" fedőnevet kapta.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció - amely 2015 márciusa óta légierejével segíti Hádi csapatait a jemeni polgárháborúban - már két napja légicsapásokat mér a húszik szanaai állásaira. A koalíció figyelmeztette a szanaai lakosokat, hogy kerüljék el a húszik állásaihoz közeli helyeket.

A harcok ideiglenes beszüntetését kérte a felektől az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora
A jemeni lázadó frakciók és a hétfőn meggyilkolt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők között múlt szerda óta tartó harcok ideiglenes beszüntetését kérte a felektől hétfőn Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora a helyi lakosok humanitárius szükségleteinek kielégítése végett.
McGoldrick felszólította a konfliktusban érintett feleket, hogy tartsanak egy "humanitárius szünetet" helyi idő szerint december 5-én délelőtt 10 órától délután 4 óráig, hogy a civilek elhagyhassák otthonaikat annak érdekében, hogy segítségben és védelemben részesülhessenek, illetve tegyék lehetővé a humanitárius segélyszervezetek alkalmazottainak szabad mozgását.
"Szanaa utcái harcmezőkké váltak, az emberek otthonaikban rekedtek, nem tudnak kimenni az utcára, így sem orvosi ellátáshoz, sem olyan alapvető létszükségleti cikkekhez nem jutnak hozzá, mint az élelmiszer, az üzemanyag és az ivóvíz" - mondta hétfői közleményében az ENSZ-képviselő.
McGoldrick szerint "a civilek, köztük az egészségügyi és humanitárius dolgozók, illetve az egészségügyi és civil infrastruktúra elleni szándékos támadások a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértése és háborús bűncselekményeknek minősíthetőek".
A világszervezet jemeni humanitárius koordinátora egyúttal megkérte az ENSZ azon tagállamait, amelyek befolyással bírnak a konfliktusban érintett felekre, hogy avatkozzanak közbe a civil lakosság védelme érdekében.

 

A jemeni lázadó frakciók és a Szálehhez hű erők között múlt szerdán egy mecset használatba vétele körüli vita miatt belharcok törtek ki. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfőn az al-Kuvait, al-Dzsumhúríja és az-Zavra szanaai kórházak adatai alapján közölte: a harcokban eddig legalább 125 ember meghalt és 238 megsebesült.

Azért végeztek Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökkel, mert árulóvá vált - jelentette ki hétfőn Abdul-Malik al-Húszi, a síita húszi lázadók vezére.A jemeni felkelők televíziós csatornája, az al-Maszirah által közvetített hosszadalmas beszédében Húszi a Szaúd-Arábia vezette "koalícióra mért történelmi vereségnek" minősítette Száleh meggyilkolását.
A lázadók vezetője Száleh nevének említése nélkül azt állította, hogy tudott a volt jemeni elnöknek az ellenük harcoló koalícióval folytatott kommunikációjáról és terveiről, hogy a húszik ellen forduljon. Mint mondta, többször is figyelmeztette a volt államfőt, hogy vonja vissza áruló milíciáit. Kiemelte: Száleh fegyvereseinek lázadása az Irán támogatását élvező húszik ellen az eddigi legnagyobb kihívást jelentette az ország számára, de három nap alatt leverték őket.
"Ma elbukott az árulás és a hitszegés összeesküvése. Sötét nap ez a koalíciós erők számára" - hangoztatta Húszi. Egyben leszögezte: az Anszár Alláhként is ismert húszik nem éreznek gyűlöletet, s nem terveznek megtorlást Száleh pártja, az Általános Népi Kongresszus (GPC) ellen. A GPC Száleh elnöksége idején volt kormányzó párt, időközben azonban megosztottá vált.
Szemtanúk beszámolói szerint időközben alábbhagytak a harcok, s a Szálehhez hű milíciák sorra megadják magukat a húszi erőknek. Arról is érkeztek jelentések, hogy helyenként ostromgyűrűbe fogták a volt elnök csapatait.
Értesülések szerint Szanaa déli negyedeiben, ahol a legsúlyosabb összecsapások zajlottak, a húszik elfogták Száleh családtagjait, illetve hívei ellen razziákat tartanak a fővárosban, többeket őrizetbe véve.

 

A húszi lázadás és az arab tavasz következtében 2011-ben megbuktatott volt elnök és a hozzá hű erők korábban összefogtak, hogy elüldözzék Száleh utódját, a nemzetközileg elismert Hádit és kormányát. A lázadók sikerrel is jártak 2014-ben, Hádi pedig Szaúd-Arábiába menekült. Rijád a húszik iráni támogatását látva 2015 márciusában az általa vezetett arab koalícióval beavatkozott a jemeni polgárháborúba. 
A lázadók jelenleg a közel-keleti ország északkeleti, míg a kormányerők a délnyugati részeit ellenőrzik.