Külföld

A vadházasság irányába is nyit a Vatikán

A mai társadalomban csak egy kisebbség követi a katolikus egyháznak a házasságról és a családról való tanítását – olvasható az októberi püspöki szinódust előkészítő munkadokumentumban, amelyet többek között Erdő Péter bíboros mutatott be kedden a Vatikánban.

A hetvennyolc oldalas munkadokumentum (Instrumentum Laboris) külön részt szentel a családok szociális és gazdasági törékenységének, ami a házasságok és a születések rohamos csökkenését idézi elő. A dolgozat hangsúlyozza, hogy az egyház küldetésének tekinti a családok támogatását, de lelkipásztori gondoskodással kíséri az elváltakat és azokat is, akik házasságnak nem minősülő kapcsolatban élnek.

A munkadokumentumot a tavaly őszi rendkívüli püspöki szinódust záró Jelentés (Relatio Synodi), valamint annak a kérdőívnek az alapján állították össze, amelyre az egyházmegyék, de egyszerű hívők, polgári egyesületek, családok részéről is válaszok érkeztek. A dokumentum a mai család válságát a befogadás helyett a kirekesztésre épülő társadalom és az egyre szélesebb anyagi bizonytalanságot teremtő gazdasági válsággal hozza szoros kapcsolatba. A szinódusi témákat főrelátorként bevezető Erdő Péter bíboros úgy fogalmazott, hogy a létbizonytalanságot teremtő gazdasági egyenlőtlenség nemcsak súlyos igazságtalanságnak, hanem embertársainkkal szembeni bűnnek is nevezhető.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom