Külföld

A teljes francia politikai elit elítélte az antiszemita incidensek számának emelkedését

Gyalázatosak ezek a cselekmények - mondta Edouard Philippe a hétvégén történt sírrongálások és emlékhely-gyalázások kapcsán

Egységesen elítélték kedden Franciaországban a politikai pártok, a kormány és a zsidó szervezetek az antiszemita incidensek jelentős, mintegy 74 százalékos tavalyi emelkedését.

edouard philippe

A kedden nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint a muzulmánok elleni incidensek száma tavaly mintegy száz volt, amely a legalacsonyabb szint 2010 óta.  Az antiszemita és iszlamofób incidenseken kívül a rasszista és idegengyűlölő cselekmények száma 4,2 százalékkal 493-ra csökkent tavaly az előző évhez képest. A 2017-es évben még ennél is jelentősebb, mintegy 15 százalékos volt a csökkenés.

Francis Kalifat, a franciaországi zsidó szervezetek elnöke (CRIF) nemzeti megoldást sürgetett a zsidók elleni gyűlölködés mindennapossá válása miatt. Joel Mergui, a franciaországi izraelita konzisztórium elnöke pedig úgy látja, hogy a gyűlöletkeltő hangulat egyre jobban kitapintható az országban. Jean Veil ügyvéd, Simone Veil fia arra hívta fel a figyelmet, hogy a második világháború után senki nem merte az antiszemitizmusát hangosan hirdetni, de akkor is érezni lehetett, hogy a "lepra továbbra is jelen van". Benjamin Griveaux kormányszóvivő erős jogi következményeket ígért az antiszemitizmus ellen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom