Külföld

A szaúdi légicsapások befejezését sürgeti az ENSZ Jemenben

A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével

A civilek elleni légicsapások azonnali befejezésére sürgette az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának csütörtökön kiadott jegyzéke a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciót, és felszólította Rijádot, hogy indítson vizsgálatot azok ellen, akik felelősek a légicsapások során életüket vesztett gyerekek haláláért.

A tizennyolc független szakértő által összeállított jegyzék szerint a jemeni gyerekek élete továbbra is veszélyben van: 2015 márciusa óta csaknem 1248-an haltak meg, közel ugyanennyi sebesült meg a légicsapások következtében, beleértve az északnyugat-jemeni Szaada tartomány Dahjan nevű városában idén augusztusban végrehajtott támadást is, amelyben egy gyerekeket szállító autóbuszt találtak el, és több tucat gyerek vesztette életét - áll a jegyzékben.

A szakértők továbbá kétségeiket fejezték ki a Szaúd-Arábia vezette koalíció által 2016-ban összeállított, a háborús bűncselekményeket vizsgálni hivatott bizottság munkája kapcsán is.

"Nem akadt olyan eset, beleértve a gyermekáldozattal járókat, illetve azokat, amelyekben gyermekkatonákról számoltak be, ahol a bizottság vizsgálatai végül bűnvádi eljáráshoz vagy bármilyen más konkrét retorziókhoz vezettek volna" - fogalmaztak. Felszólították a koalíciót a térség légi és tengeri blokádjának beszüntetésére is, amivel jemeniek millióit fosztják meg az élelmiszer- és egyéb segélyektől, elsősorban a vörös-tengeri kikötőváros, Hodeida zárlata miatt.

Márciusban az ENSZ már felszólította Szaúd-Arábiát, hogy hagyjon fel az ország női lakosaival szembeni diszkriminációval, beleértve a férfi gondviselő intézményét is, a mostani kritika pedig egybeesik az ismert szaúd-arábiai ellenzéki, Dzsamál Hasogdzsi október 2-i eltűnésével Szaúd-Arábia törökországi konzulátusán. Hasogdzsi, akinek eltűnése nemzetközi sajtóvisszhangot keltett, a többi közt kritizálta országa jemeni katonai intervencióját is.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom