Külföld

A svéd rendőrség és a sajtó együtt hallgatta el a migránsok bűntetteit

Szijjártó szerint stockholmi partnerének nem a magyar szólásszabadság miatt kell aggódnia – Külföldiek a tettesek Kölnben

A legnagyobb svéd napilap minden felelősséget a rendőrségre akart hárítani a bevándorlók által elkövetett tavalyi szexuális zaklatások eltitkolása miatt, a független sajtó azonban megírta: tudtak róla, de szándékosan nem írták meg a történteket. A kölni támadásokat szinte kizárólag külföldiek követték el, jelentette be mindeközben az észak-rajna–vesztfáliai belügyminiszter.

Ralf-Jäger
Ralf Jäger, Észak-Rajna–Vesztfália belügyminisztere alárendeltjével egyeztet (Fotó: Reuters/Ina Fassbender)

A nyugat-európai szilveszteri szexuá­lis zaklatások körüli botrány közepén kiderült, hogy tavaly augusztusban a „We are Sthlm” zenei fesztiválon Svédországban legalább ötven – zömmel bevándorló – férfi szexuálisan zaklatott tizenéves, köztük kiskorú lányokat. A rendőrség mindeddig elhallgatta az ügyet, a legnagyobb svéd napilap, a Dagens Nyheter hétfőn írt róla egy belső rendőrségi jelentés alapján. Stefan Löfven svéd miniszterelnök felháborodásának adott hangot a történtek miatt, és amiatt is, hogy a rendőrség nem adott tájékoztatást az ügyről. Dan Eliasson országos rendőrfőkapitány alapos vizsgálatot ígért.
A RightOn.net hírportál cikke szerint azonban a svéd tömegmédia szerepe sokkal súlyosabb a történtek elhallgatásában. Mint írták, a független svéd Nyheter Idag weboldalnak a stockholmi rendőrség névtelenséget kérő pszichológusa a média, a rendőrség és a kormányzat összejátszásáról beszélt. A pszichológus korábban beszélni akart a támadásokról a Dagens Nyheter egyik újságírójával, aki azonban „elvesztette az érdeklődését az események iránt, amint kiderült a tettesek etnikai háttere”, és csak akkor hívta vissza, és érdeklődött újra a támadások iránt, amikor kiderültek a szilveszteri zaklatások. A Nyheter Idag által publikált levelezések és felvett telefonbeszélgetések egyértelműen mutatják a tömegmédia „érdektelenségét az emberi szenvedés iránt, ha az ütközik azzal az elvükkel, hogy elhallgassák a más etnikumok által elkövetett bűncselekményeket” – írta a RightOn.net cikke. A pszichológus és az újságíró párbeszéde különösen kínossá vált, amikor utóbbi mentegetőzni kezdett, hogy azért nem kereste korábban, mert megpróbálta átadni a sztorit egy kollégájának, valamint hiába várta a stockholmi rendőrség – egyébként éjjel-nappal dolgozó – sajtószolgálatát. Az újságíró megszakította a kommunikációt, amikor a pszichológus elmondta, hogy levelezésüket és beszélgetéseiket megosztotta a Nyheter Idaggal.

Ezt követően a RightOn cikke szerint a Dagens Nyheter vasárnap este minél gyorsabban megpróbált reagálni arra a helyzetre, hogy a fesztiválon történt zaklatásokról szóló hírek megjelentek a közösségi médiában és az alternatív hírportálokon. Peter Wolodarski főszerkesztő úgy döntött, „minden felelősséget a stockholmi rendőrségre hárít”, elhallgatva, hogy az országos napilap tudott a történtekről, de szándékosan nem közölte. A fővárosi rendőrség egyik tagjának nyilatkozata először igazolni is látszott ezt az állítást, azonban a rendőr később tagadta, hogy valóban azt mondta, amit a lap tőle idézett, miszerint „nem beszélhetünk az ilyen dolgokról, nehogy a Svéd Demokraták (ellenzéki bevándorlásellenes párt – a szerk.) tovább erősödjön”. Dan Eliasson rendőrfőkapitány visszautasította, hogy minden felelősséget a rendőrségre hárítsanak. A svéd parlamenti ellenzék vezetője parlamenti meghallgatáson kérdezné Anders Ygeman belügyminisztert a történtekről. A RightOn.net cikke szerint a Nyheter Idag újabb leleplező információkat ígért a hét második felére.

A Kölnben szilveszter éjjel elkövetett erőszakos támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldi származásúak és migrációs háttérrel rendelkeznek – közölte hétfőn Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere a történtek miatt tartott rendkívüli meghallgatáson a düsseldorfi tartományi parlamentben. Ralf Jäger hozzátette: Észak-Afrikából és az arab világból érkezettekről van szó, és menedékkérők is vannak a gyanúsítottak között. Vasárnap este ismeretlenek csoportosan külföldiekre, pakisztáni és szíriai állampolgárokra támadtak Kölnben, a város pályaudvarának a környékén. A kölni rendőrség hétfői tájékoztatása szerint közösségi oldalakon megjelent, szélsőjobboldali felhívások nyomán szerveződtek a támadók csoportjai.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy Közép-Európában a sajtó sokkal szabadabb, mint Európa nyugati felében. Szijjártó Péter arra reagált, hogy a svéd kormányzati honlapon hétfő reggel megjelent hír szerint Margot Wallström svéd külügyminiszter a skandináv ország politikai elitjének évente megrendezett biztonságpolitikai tanácskozásának vasárnapi megnyitóján tartott beszédében Lengyelország mellett Magyarországot is megemlítette mint „szólásszabadságot korlátozó reformokat” bevezető országot. A külügyminiszter arra szólította fel a svéd külügyminisztert, hogy ne a magyar és a lengyel demokrácia miatt aggódjon. Időközben szigorúbb migrációs politikát, befogadási létszámkorlátot és a menekülteknek folyósított szociális támogatás csökkentését szorgalmazza az ausztriai Salzburg tartomány vezetője. Wilfried Haslauer az osztrák televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy kérdéses a fennálló szociális rendszer igazságossága. A menekültstátusszal rendelkezők még nem járultak hozzá Ausztria szociális ellátórendszeréhez – jelentette ki a néppárti politikus, majd feltette a kérdést: miért kellene ugyanolyan mértékű juttatásokat kapniuk a menekülteknek, mint Ausztria lakosainak. A szilveszter éjjeli kölni esetekhez hasonló, nők elleni erőszakos molesztálás miatt számos bejelentést tettek Ausztriában is. A legtöbb, eddig összesen nyolc feljelentés a salzburgi rendőrséghez érkezett.


Röviden. Nem mérséklődik a bevándorlás Európába

- Romániától igényelt menedékjogot korábban a párizsi rendőrökre késsel támadó, csütörtökön lelőtt férfi, a bukaresti hatóságok azonban elutasították a kérelmét, és öt évre kitiltották az országból – közölte hétfőn hivatalos forrásokra hivatkozva a Digi 24 román hírtelevízió. A hírcsatorna megtudta: a tunéziai állampolgárságú Tarek Belgacem 2011-ben fél évig tartózkodott Romániában, mivel azonban a román bevándorlási hivatal (IGI) gyanúsnak találta, mindvégig őrizet alatt tartották egy menekültközpontban.

- Nem csökkent a migránsok száma a nyugat-balkáni útvonalon, tíz nap alatt 25 ezer migránst vettek nyilvántartásba Szlovéniában a hatóságok, és egyre több gazdasági migráns is fennakad az ellenőrzésen. A horvát–szlovén határt pénteken 2379, szombaton 2630, vasárnap 880 migráns lépte át.

- Egyre több, gazdasági bevándorlónak minősülő migráns próbál meg hamis papírokkal Európába jutni, a macedón hatóságok átlagosan napi százötven hamis útlevelet foglalnak le – jelentette a szkopjei Telma televízió.

- Csaknem kétezer menekült érkezett Pireuszba, Görögország Athénhoz közeli kikötővárosába az elmúlt huszonnégy órában – jelentette a parti őrség hétfőn reggel. A dpa német hírügynökség kommentárja szerint ez azt mutatja, hogy nem mérséklődik a migránsok beáramlása az Égei-tenger felől.

- Egy szomáliai nő a tengerbe fulladt a dél-olaszországi Santa Maria di Leuca partjai­nál, miután a migránscsoportot szállító embercsempészek vízbe dobták őt és társait – jelentette az olasz sajtó a helyi hatóságok közlése alapján. Másokat is keresnek, akik hasonló körülmények között eltűntek. Harmincöt embernek sikerült élve elérnie az olasz partokat, vagy az olasz parti őrség emelte ki őket a tengerből. A vízből kimentett egyik férfit kihűléssel szállították kórházba.

- A cseh lakosság 81 százaléka a terrorizmust tartja a legnagyobb veszélynek Csehország számára  - derült ki egy országos közvélemény-kutatásból.

- A hírszerzési információk hatékonyabb megosztására tett javaslatot egy hétfői, hágai terrorizmusellenes nemzetközi konferencián az Európai Unió tanácsának soros elnökségét ellátó Hollandia.

- Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke tegnap Törökországban tárgyalt Volkan Bozkir EU-ügyi török miniszterrel, aki bejelentette: Ankara munkavállalási engedélyt tervez bevezetni a szíriai menekültek számára azzal a céllal, hogy fékezze továbbvándorlásukat Európába. Timmermans elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy „a Törökországból az Európai Unióba tartó migránsok száma még mindig túl magas”, Görögországba naponta két-háromezer ember érkezik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom