Külföld

A párizsi tüntetők tíz százalékát őrizetbe vették

Lassítják a francia gazdaság növekedését a tüntetések

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásait kísérő zavargások miatt 1929 előállítás történt és 1709-en kerültek őrizetbe, közülük több mint ezren Párizsban, ami kivételesen magas szám - derül ki a belügyminisztérium által vasárnap közzétett végleges adatokból.

A szombati, negyedik tiltakozónapon országszerte 136 ezren vonultak utcára, hasonló számban, mint a december 1-jei megmozdulás során. Párizsban mintegy 10 ezren tiltakoztak.

Lassítják a francia gazdaság növekedését a tüntetések 
Franciaország központi bankjának előrejelzése szerint jelentősen lassítják a gazdaság növekedését a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásai a negyedik negyedévben, ami tovább bonyolítja Emmanuel Macron államfő feladatát, hogy megtalálja az elégedetlenkedőket kiengesztelő engedményeket.
A központi bank hétfőn közzétett prognózisa szerint a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves összevetésben az október-decemberi időszakban valószínűleg csak 0,2 százalékkal növekedik, ami éppen a fele a korábban várt 0,4 százaléknak.
Bruno Le Maire pénzügyminiszter az RTL-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a sárgamellényesek megmozdulásait kísérő zavargások 0,1 százalékpontot vesznek el a negyedik negyedévi növekedésből. A miniszter egyelőre nem vállalkozott arra, hogy az egész éves gazdasági növekedési előrejelzést is felülvizsgálja.
A francia kormány arra számít, hogy idén 1,7 százalékkal nő a gazdaság. A pénzügyminiszter-helyettes viszont már jelezte, hogy a GDP-növekedés inkább a 1,5 százalékhoz lesz közelebb.
"Ez nem helyrehozható. Ez a valóság. A kereskedők, a vállalkozók realitása, akiknek az üzleteit megrongálták, szétverték és kifosztották" - hangoztatta a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldi befektetőket is megriasztották a zavargások.
A francia államadósság finanszírozásának megnövekedett kockázatát jól tükrözi, hogy hétfőn a korai kereskedésben a tízéves francia és német államkötvények hozamai közötti különbség május óta a legmagasabb értékre, 46 bázispontra szélesedett.
A párizsi tőzsdén az ADP repülőtér-üzemeltető árfolyama 1,0 százalékkal, a Carrefour, a Casino és az FNAC Darty kiskereskedelmi hálózatok jegyzései 1,0 és 1,6 százalék közötti mértékkel, az Accor szállodaipari csoport pedig 0,7 százalékkal esett. Az irányadó CAC-40 tőzsdeindex 0,53 százalékos mínuszban, 4787,81 ponton állt délelőtt fél 12 körül.
Emmanuel Macron államfő hétfő délelőtt fogadja a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek képviselőit, a helyi választott képviselők egyesületeinek vezetőivel, valamint a szenátus és a nemzetgyűlés elnökeivel együtt, este 20 órakor pedig televíziós beszédben fordul a nemzethez. Az elnök "konkrét és azonnali" intézkedéseket fog bejelenteni Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint. 

Nicole Belloubet igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint a párizsi ügyészségnek mintegy ezer esetet kell kivizsgálnia, közülük száz kiskorúakat érint. A fővárosban őrizetbe vettek nyolcvan százaléka nem párizsi, hanem vidékről érkezett.

Párizsban az előállítások már szombat hajnalban, a tüntetések előtt megkezdődtek, de a miniszter tagadta, hogy azok a tiltakozó akciók megakadályozására szolgáltak volna. A tárcavezető elmondta, hogy vagy valamilyen szabálysértés esetén vagy pedig - az ultrajobboldali szélsőségesek esetén - előzetes vizsgálatok következményeként állították elő a rendőrök a tiltakozókat.

Rémy Heitz párizsi főügyész jelezte, hogy a vádhatóság nem fogja büntetlenül hagyni a szombaton Párizsban elkövetett bűncselekményeket. A gyanúsítottak többségét gyorsított eljárásban állítják bíróság elé, vasárnap estig 278 ember ellen indult eljárás, 494 esetben viszont figyelmeztetéssel lezárták az ügyet. A főügyész szavai szerint a párizsi vádhatóság "határozott és pedagógiai jellegű, gyors válaszokat" kíván adni a zavargásokra.

A most előállított emberek profilja hasonló azokéhoz, akik december 1-jén garázdálkodtak, törtek-zúztak, autókat borítottak és gyújtottak fel, barikádokat építettek, kirakatokat törtek be Párizsban: többségében 40 év alatti, büntetlen előéletű, vidékről érkezett férfiak. Hangadók az ultrajobboldali és az ultrabaloldali szélsőségesek voltak, de egészen fiatalok is akadtak a zavargások résztvevői között, akik elsősorban üzleteket fosztogatni érkeztek Párizsba.

A francia elnöki hivatal közben bejelentette, hogy Emmanuel Macron államfő hétfőn 20 órakor tart televíziós beszédet. A köztársasági elnök több mint egy hete nem szólalt meg az ügyben.

Az elnök "konkrét és azonnali" intézkedéseket fog bejelenteni Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter szerint, aki ugyanakkor kizárta, hogy a minimálbér nettó 1200 eurós összegét jövőre az infláción felüli mértékben megemelnék.

A köztársasági elnök hétfő délelőtt fogadja a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek képviselőit, a helyi választott képviselők egyesületeinek vezetőivel, valamint a szenátus és a nemzetgyűlés elnökeivel együtt.

A sárgamellényesek többsége a vidéki alsó középosztály bérből és fizetésből élő rétegéhez tartozik, és igazságtalannak tartja a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen három hete kezdődtek országszerte tüntetések a közutakon épített úttorlaszok mentén. A francia kormány - eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének - a múlt héten bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt, de a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést támasztanak.

Kreml: rágalmazás Moszkvát beavatkozással vádolni
Rágalomnak minősítette a Moszkvát a franciaországi zavargásokkal összefüggésbe hozó állításokat hétfőn az orosz fővárosban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Minden állítás Oroszország esetleges részességével kapcsolatban nem más, mint rágalom - fogalmazott Peszkov.

A szóvivőt előzőleg újságírók annak kommentálására kérték, hogy a francia hatóságok vizsgálni kezdték, volt-e köze Oroszországnak a zavargásokhoz. Peszkov ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a francia hatóságok az eseményekbe történt esetleges külső beavatkozást vizsgálják, Oroszországot csak annak "barátai" keverték bele utólag az ügybe.

A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy Oroszország a történteket Franciaország belügyének tartja. Megismételte az orosz vezetés által gyakorta hangoztatott állítást, miszerint Moszkva "nem avatkozott be, és nem szándékozik beavatkozni egyetlen ország belügyeibe sem".

Peszkov szerint Moszkva "nagyon nagy jelentőséget" tulajdonít az orosz-francia kapcsolatok fejlődésének, amelyen "mindkét fél eléggé megfeszített módon dolgozik". Mint mondta, Oroszország tisztelettel viszonyul Franciaország szuverenitásához és "hálás, amikor a francia fél erre kölcsönösséggel válaszol".

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom