Külföld

„A palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökségnek el kell tűnnie a világból”

Teljesen egyetértek Trump UNWRA-val kapcsolatos kritikájával - hangsúlyozta Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) szánt amerikai támogatás fokozatos csökkentését és úgy véli, az ügynökségnek el kell tűnnie a világból - jelentette vasárnap az izraeli média.

"Egyetértek a bírálattal - a pénzalapokat át kell adni az ENSZ menekültügyi főbiztosának" - jelentette ki az izraeli kormányfő a szokásos vasárnapi kormányülésen. Ezzel Donald Trump amerikai elnök szavaira utalt, aki az amerikai támogatás csökkentésével fenyegette meg a palesztinokat a béketárgyalásoktól való távolmaradásuk miatt.

"Teljesen egyetértek Trump UNWRA-val kapcsolatos kritikájával"- közölte Netanjahu. "Ennek a szervezetnek el kell tűnnie a világból"- tette hozzá. 

Az izraeli kormány minisztereinek többsége a palesztin menekültek segélyezésére 1949-ben megalakított szervezetben a palesztin menekültkérdés fenntartásának, nem pedig megoldásának az eszközét látja.

Az UNWRA segélyszervezet fenntartásához önkéntes alapon járulnak hozzá az ENSZ tagállamai, s legnagyobb pénzügyi támogatója az Egyesült Államok. A palesztinok - és főként a Gázai övezetben élők - számára humanitárius katasztrófát jelentene az ottani iskolákat és kórházakat fenntartó szervezet megszűnése - figyelmeztetett az izraeli tizes tévécsatorna híradója.