Külföld

A nemzeti érdekek erősebb védelmét ígéri a második Babis-kormány

A régiúj miniszterelnök kormányprogramot hirdetett

Csehország nemzeti érdekeinek jobb, határozottabb védelmét jelölte meg második kormánya külpolitikájának kiemelt feladataként az Európai Unióban és a világban Andrej Babis cseh miniszterelnök szerdán Prágában a parlamenti alsóházban elmondott beszédében, amelyben bizalmat kért a testülettől új kormánya számára.

"Európai uniós tagságunknak nincs alternatívája" - jelentette ki Babis, amikor ismertette kormánya programját. Szerinte nemzeti érdek volt, hogy Csehország a három másik visegrádi országgal, Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával együtt elutasította a Brüsszel által szorgalmazott menekültkvótákat. "Működött a dolog, már senki sem erőltetheti ránk, hogy ki dolgozzon és ki éljen nálunk. Gazdasági migránsokra szükségünk van, de más országokból. Magunk akarjuk eldönteni, ki éljen nálunk és ki ne" - szögezte le a kormányfő. 

A kormányprogram a nemzeti érdekek erőteljesebb védelme mellett az ország biztonságának a megerősítését is célul tűzte ki. A további négy kiemelt területet a nyugdíjrendszer reformja, a digitális Csehország kialakítása, az államigazgatás reformja, valamint a hosszú távú beruházási program jelenti.

Milos Zeman cseh államfő a parlamenti alsóház ülésének kezdetén felszólította a testületet, hogy szavazzon bizalmat Andrej Babis második kormányának. Az elnök méltatta, hogy a kormányprogram kiemelten foglalkozik a beruházásokkal és az infrastruktúra fejlesztésével, de hiányolta, hogy nem világos, miből kívánja ezeket finanszírozni. 

A tavaly októberi választáson győztes Andrej Babis vezette ANO mozgalom a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) együtt alakított kisebbségi koalíciós kormányt. Miután a két tömörülésnek a 200 tagú alsóházban együtt csak 93 képviselője van (78 és 15 mandátum), ezért a parlament bizalmát csak egy harmadik erő segítségével szerezheti meg. Ennek érdekében az ANO úgynevezett türelmi megállapodást írt alá a 15 mandátummal rendelkező Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával (KSCM). A kommunista párt vállalta, hogy a bizalmi szavazáskor támogatni fogja a kormánykoalíciót, és a megállapodás érvényessége alatt nem kezdeményez bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. A kormányfővel együtt 15 tagú kormányban az ANO tíz, a CSSD öt minisztériumot fog irányítani. 

Az ellenzék már közölte, hogy nem szavaz bizalmat Babis második kormányának. Kifogásolják, hogy a Babis-kormány az 1989-es rendszerváltás után elsőként lehetőséget ad a kommunistáknak, hogy részesei legyenek a kormányzatnak. További kiemelt kifogás, hogy Andrej Babis ellen büntetőeljárás folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A bizalmi szavazás előtt hosszadalmas és indulatos vita várható a parlamenti alsóházban. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom