Külföld

A németek zöme szerint továbbra is a bevándorlás és az integráció a legfontosabb társadalmi kihívás

A legfontosabb kihívások rangsorában a szegénység áll a második helyen

Németországban tavaly után az idén is a bevándorlást és az integrációt tartja a legnagyobb társadalmi kihívásnak a lakosság többsége - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A GfK nonprofit piackutatási egyesület (GfK Verein, a GfK nemzetközi piac-, és közvélemény-kutató társaság többségi tulajdonosa) felmérése szerint a németek 56 százaléka gondolja azt, hogy a bevándorlás és a bevándorlók társadalmi beilleszkedése a leginkább sürgető közös feladat. 

Ez ugyan jelentős csökkenés 2016-hoz képest, amikor 83 százalék nevezte meg a bevándorlást és az integrációt legfontosabb feladatként, de meghaladja a 2015-ben mért 35 százalékot. 

A balkáni migrációs útvonal és az EU-Törökország menekültügyi megállapodás óta sokkal kevesebb menedékkérő érkezik az országba, de sok német továbbra is fontos társadalmi feladatnak tartja az menekültek integrációját - magyarázta az adatok alakulását Raimund Wildnert, a GfK Verein ügyvezetője az egyesület közleménye szerint.
A legfontosabb kihívások rangsorában a szegénység áll a második helyen, a németek 17 százaléka tartja ezt a legnagyobb gondnak, ami 7 százalékpontos növekedés tavalyhoz képest és a legmagasabb érték az 1992 óta évente elvégzett felmérés történetében. Főleg az időskori elszegényedés veszélye kelt aggodalmat a németek körében.

A harmadik helyen a bűnözés áll, 16 százalékkal, ami 6 százalékpontos növekedés éves összevetésben. 

A negyedik leggyakrabban említett társadalmi probléma a munkanélküliség, az ötödik a nyugdíjak ügye, a hatodik helyen az árak és a vásárlóerő alakulása áll, míg a hetedik helyen az oktatáspolitika, a nyolcadik helyen a szociális ellátórendszerek állapota, a kilencedik helyen pedig a külpolitika és az Európa-politika következik.

Most először bekerült a tíz leggyakrabban említett társadalmi kihívás közé a terrorizmus, a németek 9 százaléka tartja ezt a legnagyobb gondnak, ami 5 százalékpontos növekedés a tavalyihoz képest, és legfőképpen annak tulajdonítható, hogy az előző - tavaly tavasszal végzett - felmérés óta Németország is az iszlamista terrorizmus célkeresztjébe került.

A Nemzetek kihívásai 2017 (Challenges of Nations 2017) nevű felméréshez világszerte 24 országban készítettek interjúkat, összesen 27 500-at. Mindenkitől azt kérdezték: "Ön szerint melyek a legfontosabb feladatok, amelyeket ma (az adott országban) meg kell oldani?". A közlemény szerint Magyarországon nem készítettek ilyen interjúkat.

A bevándorlás és az integráció ugyan valamennyi országot együttvéve nem került be a legfontosabbnak tartott társadalmi kihívások tízes rangsorába, de az első számú feladatnak tartják Németország mellett Ausztriában, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Államokban is.
A globális rangsort a munkanélküliség vezeti 24 százalékos aránnyal.