Külföld

A német külügyminiszter szerint újabb menekülthullám fenyegeti Európát

Sigmar Gabriel kiemelte: ha az Európai Unió nem talál megoldást a problémára, újabb válsághelyzet alakulhat ki

A német külügyminiszter szerint nem szabad elhallgatni, hogy újabb menekülthullám fenyegeti Európát. 

Az ugandai látogatáson tartózkodó Sigmar Gabriel a német sajtónak adott nyilatkozatában kijelentette: "Ha semmit sem teszünk, akkor Olaszországnak előbb-utóbb meg kell nyitnia a határait, mert túl sok menekült lesz az országban".
Uganda évek óta példaértékűen kezeli az erőszaktól és éhségtől sújtott szomszédos Dél-Szudánban kialakult menekültválságot, az utóbbi években majdnem egymillió embert fogadott be - értékelte a miniszter. 
Sigmar Gabriel az ország egyik menekültek lakta településén tett látogatásán azt mondta, "talán el kellene ide hozni néhány európai ország delegációját, hogy lássák, mire képes a szolidaritás".
Ha az Európai Unió nem talál megoldást a menekültek elosztására, "akkor ismét válsághelyzet alakulhat ki" - jelentette ki a külügyminiszter, aki szerint egyedül párttársának,  Martin Schulznak, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltjének volt bátorsága kimondani mindezt. 
Schulz egy interjúban a közelmúltban arról beszélt, hogy Olaszországot összeomlással fenyegeti a Földközi-tengeren Észak-Afrikából érkező menekültek tömege, és így megismétlődhetnek a két évvel ezelőtti folyamatok.
Olaszországba az idei év első felében több mint 85 ezer menekült és bevándorló érkezett, ami 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A benyújtott menedékkérelmek száma 25 százalékkal gyarapodott.
A német belügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb adatai szerint január eleje és július vége között összesen mintegy 100 ezer menedékkérelmet adtak be Németországban. Tavaly egész évben ez a szám 280 ezer volt, 2015-ben pedig 890 ezer.