Külföld

A migráció és a Brexit az EU-csúcs főtémái

Orbán Viktor: Harcban állunk, de jól állunk

"Harcban állunk, de jól állunk" - fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Néppárt csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak a migráció és a határvédelemmel kapcsolatos kérdésre.

Joseph Daul: Eddig egyik tagpárt sem kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását az EPP-ből
Sajtóértekezletén Daul arról számolt be, hogy délután komoly vitát fognak folytatni a konzervatív erőket összefogó pártcsaládon belül a magyarországi helyzetről és Orbán Viktor kormányfőről, amelyben mindenki elmondhatja a véleményét, és utána meglátják, hogyan fognak lépni a nemzeti tagpártok.
Kiemelte, hogy az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását, azonban eddig még egyetlen hivatalos levelet sem kapott ez ügyben.
Hozzátette, a döntést pártelnökként tiszteletben tartaná, a mostani találkozón viszont még biztosan nem születik semmilyen határozat.
"Mint tudják, mindig is barátja voltam Orbán Viktornak, mindig megvédtem őt. De kötelességem védeni a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot, az akadémiai szabadságot, az emberi jogok tiszteletét, a szabad civil társadalmat is" - szögezte le.
"Ezek jelentik az Európai Unió alapját, és pártunknak is szent értékei. Legyen világos, hogy ezen a téren nem köthető kompromisszum" - fogalmazott.
A Politico hírportál friss beszámolója szerint Alexander Stubb, az egyik lehetséges néppárti csúcsjelölt hangsúlyozta: nyílt, őszinte vitát kell tartani szerdán, utána pedig az EPP-nek vagy fel kell függesztenie a Fidesz tagságát, vagy szerződésbe foglalva köteleznie kell a pártot az uniós értékek fenntartására.
A szerda este kezdődő EU-csúcstalálkozó előtti néppárti ülésen a magyar miniszterelnök is részt vesz.
Az Európai Néppárton belül többen már régóta a Fidesz kizárásának pártján vannak a magyar kormány "elfogadhatatlan" intézkedései miatt, mások ugyanakkor gyakran azzal érvelnek, hogy ezzel az egyetlen módját is elveszítenék Orbán Viktor "kordában tartásának" - írta a lap.
Az Európai Parlament szeptemberben szavazta meg a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, amelynek alapján megindították az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást. A néppárt képviselői közül 115-en igennel, 57-en nemmel voksoltak, 28-an pedig tartózkodtak.

Többen kérdezték Orbán Viktort a Fidesz esetleges kizárásáról az Európai Néppártról. A kormányfő így felelt: "Mi vagyunk a Néppárt".

Orbán Viktor a Brexittel kapcsolatos tárgyalásokról azt mondta: bonyolult a helyzet, de minden tőlük telhetőt megtesznek a fair megállapodás eléréséért.

A kormányfő kiemelte: a magyarok érdekeit helyezik a középpontba. 

Olyan Brexit kell, amely az Egyesült Királyságban dolgozó magyaroknak megfelel - tette hozzá Orbán Viktor.


Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

A nyitónap teljes egészében az Egyesült Királyság kilépésének kérdéséről szól, mivel az eredeti tervek szerint most kellene megállapodni a kiválás feltételeiről, de ez szakértők szerint valószínűleg nem fog sikerülni. A bennmaradó tagállamok vezetőinek munkavacsorájára meghívták a brit kormányfőt, akivel megvitatják a problémás kérdéseket, ezután huszonhetes körben folytatódik az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.

Csütörtök reggel az uniós vezetők először az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja fog tájékoztatni a korábbi döntések végrehajtásának állásáról.

A munkaülésen főként a migrációval és a belső biztonsággal, külügyekkel foglalkoznak majd. Erős üzenetet akarnak küldeni az embercsempészek elleni küzdelemről, a külső határok védelméről, a migrációs származási és tranzitországokkal való együttműködésről. Elsősorban a közelmúltbeli orosz lépésekre reagálva a résztvevők emellett a kiberbiztonság erősítéséről és a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását szolgáló új szankciókról is egyeztetnek.

Ezután informális eurócsúcs következik, amelynek fő témája a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése.

Este megtartják az ASEM-csúcs nyitóünnepségét, amelyet gálavacsora követ.

Pénteken a résztvevők az Európa és Ázsia közötti együttműködés megerősítéséről egyeztetnek. Az ülés margóján az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást ír alá Szingapúrral.

Végezetül pedig csúcsértekezletet tartanak az EU és Dél-Korea, illetve az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) között.

Merkel: Továbbra is van esély a megállapodásra a Brexitről 

A szerda délután kezdődő EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében aláhúzta: a Brexitről folytatott tárgyalásokon mindig világosnak kell lennie, hogy az EU nem kíván ugyan nehézségeket, de egyértelművé akarja tenni a különbséget az EU-tagság és az EU-val a közösségen kívüli, harmadik országként fenntartott partneri kapcsolat között.

Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier becslése szerint a brit távozásról szóló szerződés már 90 százalékban elkészült, azonban az ilyen szerződéseknél mindig az utolsó kérdések a legnehezebbek. A Brexit ügyében nem sikerült áttörést elérni a legnehezebb ügyben, az ír-északír határ kérdésében - mondta Angela Merkel. 

Hozzátette: egy felelős kormánynak minden eshetőségre fel kell készülnie, ezért a német szövetségi kormány hozzákezdett az előkészületekhez arra az esetre, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg. Mint mondta, gyakorlati kérdések sorát kell tisztázni, például azt, hogy milyen jogállásba kerülnek a megállapodás nélküli - úgynevezett kemény - Brexit esetén az állami tisztviselői karhoz tartozó brit állampolgárok.

A tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács ülésének egy másik témájával, a menekültügyi rendszerrel és a közösség határ- és partvédelmi szervezetének, a Frontexnek a reformjával kapcsolatban Merkel kiemelte: "együtt akarunk jobbá válni a külső határ védelemében" és az elutasított menedékkérők hazajuttatásában, ezért tárgyalnak majd a Frontex "megerősített mandátumáról", de erről "nagyon eltérő véleményen vannak az egyes tagállamok".

A menekültek "méltányos elosztásának" ügyében még azt sem sikerült elérni, hogy tárgyaljanak róla az Európai Tanácsban, ezért ez továbbra is "megoldatlan téma marad" - mondta a német kancellár.

A tervezett euróövezeti reformokról aláhúzta, hogy Németország csak akkor támogathatja az egyes reformintézkedéseket, ha "az egész csomag megfelelő", ezért továbbra is érvényesíteni kell azt az alapelvet, hogy a közös pénzt használó uniós országok mind önállóan felelősek az államháztartási politikájukért és a gazdaságpolitikájukért.

Minden országnak "kötelessége gondoskodni a stabilitásról" és a versenyképesség megerősítéséről - mondta Angela Merkel.

A 2019. tavaszi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta: az utóbbi időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy "túlságosan könnyen" lehet befolyásolni a választókat "célzott dezinformációs kampányokkal, kibertámadásokkal és adatfelhasználási visszaélésekkel", ezért az EU-csúcson arról is tárgyalnak majd, hogy a pártoknak milyen adatvédelmi alapelveket kell betartaniuk az EP-választás kampányában. 

Így a választókat félretájékoztató, "aktív dezinformációt folytató" pártoknak kijáró "pénzügyi szankciókról is el kell gondolkodni" - mondta a német kancellár. 

Kiemelte: "a politika felelősséget jelent, aki pedig nem tartja be Európa demokratikus játékszabályait, nem várhatja el, hogy pártfinanszírozást kapjon az Európai Uniótól".

Brüsszeli rendőrök százai jelentettek beteget tiltakozásképpen a munkakörülményeik miatt
Hatósági tájékoztatás szerint a Brüsszelben szolgáló 2600 rendőr közül nagyjából minden ötödik beteget jelentett.

"A csúcsértekezletet megtartják, a rendfenntartók ott lesznek. Tárgyalunk a megoldásról" - mondta Ilse Van De Keere rendőrségi szóvivő.
Sajtóhírek szerint a különböző körzetek rendőrkapitányságai ki fogják segíteni egymást.
A tiltakozó akciót három szakszervezet kezdeményezte még a hét elején. A módszer azon szabályok kijátszására szolgál, amelyek értelmében a sztrájkoló rendőröket szükség esetén visszahívhatják dolgozni.
Az érintettek a nyugdíjreform, a fizetett szabadságra vonatkozó szabályok és a munkaerőhiány miatti túlterheltség ellen tiltakoznak.
Brüsszelben évente többször is EU-csúcsot tartanak, és ilyenkor az ország más részeiről - sőt még Hollandiából - is érkeznek rendőrök a helyi erők megsegítésére.

Orbán Viktor EU-csúcs 20181017
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs