Külföld

A megszorítások ellen tüntettek Madridban

Több tízezres tömeget vitt utcára a "spanyol Sziriza", a Podemos

Több tízezren vonultak utcára szombaton Madridban a "spanyol Sziriza", a megszorítások ellen kampányoló baloldali Podemos párt tüntetésén, a görögországihoz hasonló változásokat követelve a hét éve gazdasági nehézségekkel küzdő Spanyolországban.  

"Európában elkezdett fújni a változás szele" - mondta görögül a Podemos vezetője, a 36 éves Pablo Iglesias. "Ki mondta, hogy lehetetlen? Görögországnak ma olyan kormánya van, amely változást hozott. Görögországban több minden történt az elmúlt hat napban, mint a korábbi években" - folytatta spanyolul.

A Podemos már eddig is szoros kapcsolatot ápolt a vasárnapi előre hozott választásokon Görögországban hatalomra jutott Radikális Baloldal Koalíciójával (Sziriza). Mindkét párt élesen elítéli a két bajba jutott ország nemzetközi hitelezői által előírt megszorításokat, és azok eltörlését ígéri.

Pablo Iglesias a tüntetésen "a változás évének" nevezte 2015-öt. "Változást akarunk. Ez a változás éve, meg fogjuk nyerni a választásokat" - mondta az egyes becslések szerint százezresre tett tömeg előtt.

Spanyolországban májusban önkormányzati és tartományi voksolást, decemberben pedig parlamenti választásokat tartanak. A legutóbbi felmérések szerint fej fej melletti támogatottságot tudhat magáénak a néhány hónapja alapított Podemos és a kormányon lévő konzervatív párt. A baloldali tömörülést a 2014 májusi európai parlamenti választások előtt alapították, és meglepetésre öt EP-képviselői helyet szerzett a voksoláson.

Mariano Rajoy konzervatív spanyol kormányfő egy hete - egyértelműen a Podemosra utalva - arra bíztatta a választókat, hogy a "ne ugorjanak fejest a mélységbe", vagyis ne szavazzanak a baloldali pártra. Szombaton pedig úgy reagált a madridi tüntetésre, hogy a Podemos "egy szomorú banda, akik folyamatosan arról beszélnek, hogy milyen rosszul mennek a dolgok". Azt is leszögezte, hogy szerinte a Podemos nem fogja tudni megnyerni a választásokat.