Külföld

A magyar határ megnyitásáért demonstráltak Belgrádban

Mintegy 30 kilométert tettek meg a Belgrádból a magyar határ felé indult migránsok+VIDEÓ

Sajtóhírek szerint a magyar-szerb határ megnyitásáért demonstráltak Belgrádban a migránsok. A Bilc napilap nem hivatalos értesülései szerint százötven-kétszáz migráns állította le a forgalmat kedden reggel a szerb fővárosban, és többen gyalogosan elindultak a magyar határ felé. A fővárosban azóta nyugalom van.

A migránsok csoportja reggel kilenc óra körül kezdett szervezett demonstrációba, saját állításuk szerint a határon uralkodó helyzet miatt. A demonstrálók az úttesten gyalogolva állították le a forgalmat.

Anarchista csoportok szervezték a demonstrációt
A demonstráció kapcsán megszólalt a belgrádi Info centar nevű befogadóközpont is, azt állítván, hogy a tiltakozást anarchista csoportok szervezték, amelyek önös érdektől vezérelve nem akarják, hogy a menekülteket befogadóközpontokban helyezzék el, s hogy emiatt vált kaotikussá a helyzet.
"Tartunk attól, hogy a menekülteket manipulálták, s hogy ismét ugyanúgy veszélyeztetik majd a saját egészségüket, mint amikor ugyanez az anarchista csoport éhségsztrájkot szervezett. Kérjük az illetékeseket, hogy lépjenek fel azok ellen a csoportok ellen, akik Belgrád polgárait és a menekülteket is veszélybe sodorják" - nyilatkozta a Blicnek Vladimir Sjekloc, az Info centar menedzsere.

A Blic szerint a demonstrációt egy vita előzte meg az autóbusz-pályaudvar melletti parkban, ahol migránsok egy csoportja verekedett össze egy másik csoporttal, mert azok nem voltak hajlandóak demonstrálni. 

A helyszíni tudósítás arról számolt be, hogy a migránsok egy csoportja az autóbusz-pályaudvar körüli utcákat járta, míg egy kisebb csoport a parkban volt egy nekik szervezett reggelin. A demonstrálók bevonultak a parkba és el akarták zavarni az ott tartózkodókat. Az incidensben könnyebben megsérült a migránsokat segítő Info park szervezet (az Info centar befogadóközpont egyik részlege) egyik munkatársa is. A közelben tartózkodó két rendőr az incidens során nem lépett közbe. Az Info park irodája az összetűzést követően bezárt, és a rajta függő tábla szerint „a bajkeverők miatt nincs több segítség”.

A Blic értesülései szerint ezt a demonstrációt is a No Borders csoport szervezte – az a társaság, amely korábban is megszervezte a migránsok belgrádi demonstrációit. A lap arról tudósít: a migránsok azt állítják, hogy a demonstrációt hétfőn bejelentették a rendőrségen, s hogy állítólag velük volt három, az ENSZ-ből érkezett hölgy is, akik állítólag irányították őket, hogy hová menjenek.

A Blic helyszíni tudósítója szerint a vonuló migránsok többsége nem tudja, miért kezdődött a demonstráció, de azt állítják, hogy nem állnak meg. "Nem tudjuk, hová megyünk, és mit csinálunk, de ez egy mozgalom, és azt hiszem, hogy ez egy jó lépés. Van egy vezetőnk, aki mondja, hogy merre menjünk" - idézi a lap a migránsokat, akiknek csoportja fiatalabb férfiakból áll, akik zöme Afganisztánból, Pakisztánból és Irakból érkezett. Többségük egy hét és egy hónap közötti időszakot töltött Belgrádban és az a tervük, hogy elmennek a magyar határig, ahol leülnek és addig várnak, amíg azt meg nem nyitják előttük. "Tudjuk, hogy hosszú az út, de ha nem bírjuk, akkor talán vonatra ülünk" - idézi egyiküket a Blic

A tiltakozó migránsok „nagy csoportja” gyalog indult el a park melletti úton a magyar határ irányába. A tudósítások szerint a menet kora délutánig Belgrád külvárosáig, Batajnicáig jutott, négy rendőrségi jármű kíséri őket. A szerb a fővárosban egyébként nyugalom van.

A demonstrálók "Nyissátok meg a határokat"-feliratú rögtönzött transzparenseket hordoznak. Az egyik vezetőjük azt mondta a Blic tudósítójának: sok pénzt költöttek, hogy eljussanak Szerbiáig, most már nem adják fel. Hozzátette: többségük Szerbiába embercsempészek közreműködésével érkezett és abban reménykednek, hogy ugyancsak embercsempészek viszik őket át a magyar határon. 

Objektum doboz

Szakértő: Szerbia szempontjából kulcsfontosságú egy uniós megoldás 
A Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint Szerbia számára kulcsfontosságú, hogy a bevándorlási hullámban európai uniós megoldás szülessen. Orosz Anna az M1-en elmondta: Szerbia a balkáni útvonalon tranzitország, ahonnan Horvátország, Szlovénia, illetve Ausztria felé mennek tovább az emberek. A szerb vezetők is többször felhívták a figyelmet arra, hogy Szerbia egyedül nem képes kezelni az országon áthaladó menekültáradatot. Orosz Anna szerint Magyarország támogatja Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseit, és a menekültkérdés mellett több más ügyben - például infrastrukturális fejlesztésekben, vasúti fejlesztésben, új határátkelő megnyitásában - is segíti déli szomszédját. A magyar kormány a vajdasági fejlesztések egy fő támogatója - emelte ki a szakértő, megjegyezve: ez a Szerbiában élő magyar kisebbségek szempontjából is fontos.

Mintegy 30 kilométert tettek meg a Belgrádból a magyar határ felé indult migránsok

Valamivel több mint 30 kilométert tettek meg, és a vajdasági Ópazováig (Stara Pazova) jutott el a Belgrádból a magyar határ felé kedden elindult migránsok egy része.

A Blic írt arról, hogy a férfiakat három - állítólag svájci - nő vezette. Őket azonban nem lehetett megközelíteni, nem nyilatkoztak a sajtónak, a migránsok azonban azt állították, hogy a nők az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) képviselői, akik segíteni jöttek. 

Az úgynevezett balkáni migránsútvonal márciusban ugyan hivatalosan lezárult, korábban azonban több mint 700 ezren haladtak át Szerbián. Március óta viszont a migránsok embercsempészek segítségével jutnak be a nyugat-balkáni országba, hogy onnan folytassák útjukat az Európai Unióba. Belgrád nem közölt hivatalos adatokat arról, hogy idén hány migráns haladt át az országon, viszont a migránsútvonal hivatalos lezárását követően is több százan érkeztek naponta. Ők általában kisebb csoportokban utaztak vagy gyalogoltak a szerb-magyar határ felé, így nem keltettek akkora feltűnést, mint a keddi több száz fős csoport.

Szerbiában jelenleg 6-7 ezer migráns tartózkodik - jelentette be Nenad Ivanisevic szociálisügyi államtitkár kedden. A bevándorlók Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, ám a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta 30 bevándorló menedékkérelmét veszik át.

Július közepén szintén több száz migráns indult útnak gyalog a magyar határ felé a szerb fővárosból, akkor egy nap után feladták a 200 kilométeres gyaloglást, és vonattal, valamint autóbuszokkal folytatták útjukat a szerb-magyar határig.