Külföld

A lengyel szenátus jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról szóló új törvényt

Demonstrálók kérik, hogy az elnök ne írja alá a jogszabályokat

A lengyel szenátus szombat hajnalban jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatot, amelyet egyben aláírásra felterjesztett az államfőnek.

lengyel tüntetés-reuters576x356
Demonstrálók Varsóban - Fotó: Reuters

A lengyel ellenzék és az Európai Unió által is élesen bírált indítványt korábban a törvényhozás alsóháza, a szejm is elfogadta. 
 Az indítványt, amelyről 15 órán át folyt a vita, 55 szenátor támogatta, 23 ellene szavazott, míg ketten tartózkodtak.
A szavazást követően tiltakozók gyűltek össze a törvényhozás épülete előtt. Azt skandálták, hogy "gyalázat, árulók, demokráciát!".

Andrzej Lapinski, az államfő szóvivője az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint azt közölte: Duda elnök úgy látja, vannak hiányosságok a törvényhozás által elfogadott törvényekben. A szóvivő ugyanakkor arra nem utalt, hogy az említett hiányosságok miatt Duda megvétózná, vagy felülvizsgálatra az alkotmánybíróság elé terjesztené a jogszabályokat.

Andrzej Duda államfőnek 21 napja van arra, hogy aláírja, megvétózza vagy kétségeit eloszlatandó az alkotmánybíróság elé terjessze. 
A jogszabály az eddigi négy mellett három új kamarát hozna létre, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjazná a jelenlegi bírákat - azok kivételével, akiket az államfő kivonna ennek hatálya alól. Az új bírákat az eddigi gyakorlatnak megfelelően az államfő nevezi ki az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) javaslatára.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által kezdeményezett igazságügyi reform keretében a lengyel parlament módosította az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS), illetve a bíróságok szervezetéről szóló törvényt. 

A demokrácia védelmére sürgette a tüntetőket Lech Walesa
A demokrácia védelmére sürgette a lengyel igazságügyi reform ellen országszerte tüntetőket szombaton a tiltakozásokhoz Gdanskban csatlakozó Lech Walesa volt elnök.
A hatalmi ágak elválasztása a törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató hatalomra volt Szolidaritás mozgalomnak azegyik legfontosabb eredménye - hangoztatta a 73 éves Walesa, emlékeztetve a lengyelországi demokratikus átalakulásra.
"Minden eszközt meg kell ragadnotok, hogy visszaszerezzétek, amit számotokra elértünk" - hangsúlyozta.
Szombat este több ezren vonultak utcákra Varsóban, Krakkóban és más lengyel városokban. Néhány aktivista transzparenseket tartott fel, amelyeken az alkotmány szó volt olvasható, utalva azokra az ellenzéki vádakra, miszerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt megsértette Lengyelország alkotmányos rendjét.
Szerda óta naponta tízezrek vonultak az utcákra Lengyelország szerte az igazságügyi reform ellen tiltakozva. 

 

A KRS fő feladata a bíróságok és a bírák függetlenségének őrzése. A 25 fős testületnek 15 bíró tagja van, akiket a különböző bíróságok (legfelsőbb bíróság, fellebbviteli, közigazgatási, körzeti és katonai bíróságok) tagjai közül választanak meg. A törvénymódosítás előirányozza a testületben lévő 15 jelenlegi bíró mandátumának megszűnését, utódaikat a szejm (alsóház) választaná meg háromötödös többséggel, nem pedig a szakmai szervezetek, mint eddig. Andrzej Duda államfő a törvényt még nem írta alá. 

A bíróságok szervezetéről szóló törvénymódosítás megváltoztatja a bíróságok elnökei kinevezésének és visszahívásának eddigi gyakorlatát úgy, hogy ebbe nagyobb beleszólása lesz az igazságügyi miniszternek, emellett a jövőben az egyes pereket vezető bírákat nem kinevezés, hanem sorsolás útján fogják kijelölni. Az államfő még ezt a törvényt sem írta alá.

Varsó szerint elhamarkodott Washington bírálata

Megdöbbenését fejezte ki szombaton a lengyel külügyminisztérium amiatt, hogy egy amerikai külügyi szóvivő a héten állást foglalt a lengyelországi igazságügyi rendszer megreformálást célzó, jelenleg is folyamatban lévő törvényalkotással kapcsolatban, és "elhamarkodottnak" nevezte a washingtoni bírálatot.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: az Egyesült Államokat aggasztja, hogy a lengyel kormány olyan törvények elfogadását készíti elő, amelyek a jelek szerint korlátoznák az igazságszolgáltatás függetlenségét, és esetlegesen gyengíthetik a jogállamot Lengyelországban. Emiatt Washingtonban szoros figyelemmel követik a lengyelországi igazságügyi reform fejleményeit.
A lengyel külügyminisztérium erre reagálva közleményében ismételten leszögezte: a reform nem lesz hatással a bíróságok függetlenségére, és az új jogszabályokhoz más európai országokban működő rendszerek adták a mintát.
Szombat hajnalban a varsói szenátus is jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatot, amely az eddigi négy mellett három új kamarát hozna létre, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjazná a jelenlegi bírákat - azok kivételével, akiket az államfő kivonna ennek hatálya alól. A jogszabály most már csak az államfő aláírására vár az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS), illetve a bíróságok szervezetéről szóló törvénnyel együtt.
Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke a hajnali szavazás után újságíróknak azt mondta: "jó irányba haladnak" a változások Lengyelországban. Reményét fejezte ki, hogy Andrzej Duda elnök "gyors döntést hoz" a törvények aláírásáról, és mielőbb hatályba léphetnek a reform keretében elfogadott új jogszabályok.