Külföld

„A következő Trump-Kim csúcstalálkozó fordulópont lesz”

Dél-Korea, Észak-Korea és az Egyesült Államok vezetői azért járják megingathatatlanul a béke útját, mert mélyen hiszik, hogy a történelmünknek ebbe az irányba kell haladnia - szögezte le a dél-koreai elnök

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető következő, második csúcstalálkozója fordulópont lesz a Koreai-félsziget atommentesítése és békéje szempontjából - mondta Mun Dzse In dél-koreai elnök hétfőn Szöulban.

"A csúcstalálkozó fordulópont lesz, amely pontosan rögzített és kézzelfogható szintre emeli a már megállapított alapelveket, köztük a Koreai-félsziget atommentesítését, az új amerikai-észak-koreai kapcsolatokat és a békefolyamatot" - hangsúlyozta Mun. A február 27-28-án a vietnami fővárosban, Hanoiban megrendezendő diplomáciai esemény egyben lehetőség lesz a két Korea kapcsolatának szorosabbra fűzésére - vélekedett. A két Korea vezetői tavaly áprilisban, májusban és szeptemberben is tárgyaltak egymással. 

Kim és Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben - köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében - született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

Mun megjegyezte, hogy továbbra is sokan kételkednek az atommentesítés sikerében. "Nincsenek kevesen azok, akik az összeütközés és a konfliktus korszakának folytatódását kívánják" - hangsúlyozta. "De Dél-Korea, Észak-Korea és az Egyesült Államok vezetői azért járják megingathatatlanul a béke útját, mert mélyen hiszik, hogy a történelmünknek ebbe az irányba kell haladnia" - fűzte hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom