Külföld

A koszovói államfő szerint oroszok állnak az Azem Vllasi elleni támadás mögött

Hashim Thaci szerint a moszkvai csoport 26 emberre vadászik

Hashim Thaci koszovói államfő szerint egy Moszkvához közel álló csoport tagjai támadtak néhány nappal ezelőtt Azem Vllasi egykori koszovói vezető politikusra pristinai otthonánál.  

Az államfő a koszovói 21 televízióval közölte, hogy a Vllasira rálövő Murat Jashari a Nép szeme nevű csoport tagja, amelynek köze lehet Oroszországhoz. Mint mondta: a csoport kapcsolatban áll több ügynökkel, akiknek közvetlen kapcsolatuk van Moszkvával. Hashim Thaci arról is beszélt, hogy a csoport "kilövési listáján" 26 ember neve szerepel, kilétüket azonban nem árulta el. Arra azonban rámutatott, hogy a lista alapján egyértelműen látszik, hogy a szálak Szerbián keresztül Oroszországig vezetnek.

Azem Vllasi ügyvédet hétfőn támadták meg, a lövés a vállát érte. A rendőrség három támadót azonosított és fogott el. A lövést leadó Murat Jashari a rendőrségen azt mondta, nem csak megsebesíteni, nem megölni akarta az ügyvédet. A támadás hátteréről, a megrendelőről vagy a valós motivációról azonban egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni.