Külföld

A konzervatív Néppárt győzött Spanyolországban

A konzervatívok a szenátusban is megerősödtek és továbbra is abszolút többségben vannak

Megnyerte a vasárnapi spanyol parlamenti választást a konzervatív Néppárt (PP) – jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría, az ügyvezető kormány miniszterelnök-helyettese a hivatalosnak számító, bár még nem végleges,  eredményt a leadott szavazatok közel 96 százalékos feldolgozottságánál vasárnap este.

Szakértő: kérdéses, hogy Rajoy lehet-e a megalakuló kormány vezetője
Bár a Néppárt győzött a vasárnapi spanyol parlamenti választáson, kétséges, hogy a párt elnöke, Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök lehet-e a megalakuló kormány vezetője - mondta el Sobieski Tamás Spanyolország-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn. A szakértő szerint Rajoy pozícióját ugyan a győzelem megerősítette, de csak ideiglenesen, mert ha a többi potenciális partner ahhoz a feltételhez köti a nagykoalíciót, hogy Rajoy távozzon, akkor mennie kell. Sobieski Tamás azt mondta: a választók elfásultak, Katalóniában mindenképpen. Míg Madridban nincs törvényes kormány, de költségvetés van, Katalóniában költségvetés nincs, de kormány van, és ezt patthelyzetet fel kellene oldani a szakértő szerint. Sobieski Tamás szerint a 2007-es spanyolországi hitelválság felborította azt a politikai, gazdasági és társadalmi egyensúlyt, amely negyven éve létrejött az országban. Katalónia elszakadása súlyos következményekkel járna, és ezzel mindkét fél óvatosan bánik - mutatott rá.

A Spanyolországot 2011 vége óta irányító PP a törvényhozásban 137 mandátumot szerzett, ami azt is jelenti, hogy jobban szerepelt, mint a fél évvel ezelőtti választáson, amelyen 123 mandátumot kapott. A konzervatívokat 7,7 millió választó támogatta, ez a voksok 32,9 százalékát jelenti.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szerezte meg a PP után a legtöbb mandátumot. 85 képviselője kerül az új parlamentbe, köszönhetően annak az 5,3 millió spanyolnak, akik a párt mellé tették az ikszet a szavazólapon. A PSOE a szavazatok 22,7 százalékát kapta meg. Ezzel a szocialisták rácáfoltak az exit poll felmérések és a választás előtti utolsó közvélemény-kutatások jelzéseire, amelyek mind a harmadik helyre várták őket, és a párt történetének legnagyobb bukását jósolták.

A második helyre jövendölt Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) baloldali választási pártszövetség harmadikként végzett, 71 parlamenti mandátummal. Ez éppen annyi, mint amennyi mandátuma az előző parlamentben volt a szövetséget alkotó két pártnak, a szociáldemokrata Podemosnak (Képesek vagyunk rá) és a kommunista Egyesült Baloldalnak (IU). Most 4,9 millió választó támogatta őket, ami a szavazatok 21,1 százalékát jelenti.

Az egyesülésnek így nem sikerült elérnie célját, hogy vezető politikai erővé váljon a baloldalon, holott a választások előtti felmérések alapján még azt a lehetőséget sem lehetett teljesen kizárni, hogy megnyerheti a választásokat, legyőzve a PP-t is.

A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt, ahogy hat hónappal ezelőtt, most is negyedikként jutott be a spanyol parlamentbe, de rosszabbul szerepelt, mint akkor. Három millióan szavaztak rá, ez 13 százalékos támogatást és 32 mandátumot jelent. Ők nyolc képviselői helyet vesztettek fél évvel ezelőtti eredményükhöz képest.

A 350 fős spanyol parlamentbe ugyanazok a pártok jutottak be, mint tavaly december 20-án. Ami a kicsiket illeti, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 9, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) 8, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) 5 mandátumot szerzett. A baszk EH Bildu 2 képviselői helyet nyert, a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetség 1 képviselőt delegálhat.

A választási részvétel 69,6 százalékos volt, kevesebb mint decemberben, amikor a választók 73,2 százaléka járult az urnákhoz.

A konzervatívok a szenátusban is megerősödtek és továbbra is abszolút többségben vannak

A konzervatív Néppárt (PP) a spanyol parlament felsőházában, a szenátusban is megerősödött a választások után - derült ki a spanyol belügyminisztérium választási honlapján közzétett eredményekből. A párt szenátusban megszerzett 130 mandátuma hattal több mint eddig, így továbbra is abszolút többségben van.A 208 szenátusi helyből 43-at szerzett meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), ez néggyel kevesebb mint a fél évvel ezelőtti választások után.

Az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) választási pártszövetség tagjai összesen 16 képviselőt delegálhat a felsőházba, héttel többet mint az előző, mindössze fél évig tartó parlamenti ciklusban.

A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tíz, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) két helyet szerzett, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) öt, a kanári szigeteki koalíció és a gomerai baloldali tömörülés pedig egy-egy képviselője lesz ott az új felsőházban, amely július 19-én tartja alakulóülését, egy időben az alsó házzal, azaz a kongresszussal.

A szenátusi fölény egyben azt is jelenti, hogy a kongresszusban elfogadott, de a PP által nem támogatott törvényeket a felsőházban akár blokkolhatja is párt.

A napilapok gyors pártközi megegyezést sürgetnek

A legnagyobb országos spanyol napilapok gyors megegyezést sürgetnek a pártok közt egy stabil kormány létrehozása érdekében a parlamenti választás másnapján, hétfőn megjelent értékelő-elemző írásaikban.    

Az El País című baloldali napilap szerint a szocialista pártnak (PSOE), amely második lett és minden eddiginél kevesebb képviselőjét küldheti az új törvényhozásba, prioritás kell legyen a kormányzás megkönnyítése, mert meg kell hallania a választók üzenetét. "Itt az ideje a nagylelkűségnek a felek között" - fogalmazott a szerkesztőség véleménycikkében, hozzátéve, hogy a pártoknak nagyobb áldozatot kell hozniuk a paktum érdekében, mert Spanyolországnak szüksége van a stabilitásra, és egy stabil kormányra.

 A konklúzió világos, az egyetlen győztese a választásoknak a PP - olvasható az ABC című konzervatív napilap szerkesztőségi véleménycikkében, amelyben rámutatott: a szocialistáknak és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpártnak ki kell választania, miként támogassa a Néppárt kormányalakítását, mellette szavazva vagy tartózkodva a parlamentben. Az ABC felhívta a figyelmet arra, hogy az eredményeket óvatosan kell kezelni, mert a PP-nek nincs meg a parlamenti többsége, ezért Mariano Rajoy pártelnöknek az első pillanattól kezdve vállalnia kell azt a kihívást, amelyet a támogatás keresése jelent. A többi párt szereplését értékelve megjegyezte: a baloldal belső harcából a szocialisták kerültek ki győztesen, Pablo Igelsias, a Podemos vezetője váratlan vereséget szenvedett, mert elvakította a szocialista párttal szembeni arrogancia.

A La Vanguardia című katalán napilap értékelésében azt írta: a választások lehetővé tették, hogy Rajoy megerősítse pozícióját, ugyanakkor megcáfolták a Podemos győzelmét a szocialisták felett. A PSOE ráadásul azt is kibírta, hogy a közvélemény-kutatások és exit poll felmérések fiaskót jósoltak neki. A lap szerint a szocialista párton most nagy a nyomás, hogy lecserélje vezetőjét Pedro Sánchezt, és új főtitkárt válasszon. Nem lesz könnyű kormányt alakítani, de senki sem akar harmadik választást.