Külföld

A klímaváltozás hatására gyilkos hőhullámok pusztíthatnak Indiában

India és Pakisztán egyes vidékein lakhatatlanná válhatnak a század végére a hőség miatt

Észak-India, Banglades és Pakisztán érintett területein mintegy másfél milliárd ember él, ha nem sikerül jelentős mértékben csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a terület alkalmatlanná válhat az emberi életre.

A forróság mellett a magas páratartalom is problémát okozhat – amikor pedig a hőmérséklet tartósan 35 fok fölé emelkedik, az emberi szervezet nem képes néhány óránál tovább működni. Az angolul „wet-bulbnak” nevezett jelenség, a magas hőmérséklet és páratartalom együttes jelenléte manapság is megfigyelhető, de a jelenlegi klimatikus viszonyok között csak 31 fokig kúszik fel benne a hőmérséklet. A Perzsa-öbölben 2015-ben volt már rá példa, hogy 31 fok fölötti értékeket mértek – ebben az évben Pakisztánban és Indiában mintegy 3500 halálos áldozatot szedett a hőség.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha nem sikerül jelentősen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a század végére a gyilkos hőhullámok lakhatatlanná tehetik a régiót, az extrém hőség ráadásul a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek csökkenéséhez is vezet majd, így a gyilkos meleg mellett az éhínség veszélyével is számolniuk kell majd az itt élőknek.