Külföld

A háború alternatívájának nevezte a Moszkva elleni szankciókat az amerikai nagykövet

John Tefft rámutatott, hogy a friss szankciós törvényt közvetlenül "az amerikai elnökválasztási rendszer elleni kibertámadások" váltották ki

A háború elkerülését célzó, ugyanakkor tompának bizonyult eszközként minősítette az Egyesült Államok Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankcióit John Tefft távozó moszkvai amerikai nagykövet hétfőn az Eho Moszkvi rádióadónak nyilatkozva.

john tefft

Tefft szerint a szankciók bevezetése azért volt elkerülhetetlen, hogy Washington "kifejezze egyet nem értését a nemzetközi jog megsértésével kapcsolatban. Emlékeztetett rá, hogy háborút sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem akart.

A nagykövet, aki ugyanezt a tisztséget Kijevben és Vilniusban is betöltötte már, és aki beosztott diplomataként Budapesten is megfordult, kijelentette, hogy Moszkva ukrajnai szerepvállalása nemcsak Oroszország és az Egyesült Államok, hanem Oroszország és Európa között is jelentős szakításhoz vezetett. John Tefft rámutatott, hogy a friss szankciós törvényt közvetlenül "az amerikai elnökválasztási rendszer elleni kibertámadások" váltották ki.

Állítása szerint az Egyesült Államok a 90-es évek eleje óta igyekezett Oroszország barátjává válni, és most is ezt szeretné elérni. Az orosz belügyekbe való amerikai beavatkozás ügyét feszegető kérdésre azt válaszolta, hogy "az Egyesült Államok a demokratikus rendszert, nem pedig az egyes jelölteket támogatja".

Tefft egyebek között elmondta: nincs tudomása arról, hogy Washingtonban végleges döntés született volna védelmi fegyverek ukrajnai szállításáról. Elismerte, hogy az Egyesült Államok továbbra is azt kívánja, hogy se az Aszad-rezsim, se Irán ne legyen jelen többé Szíriában.

Tefft az interjúban azt mondta, nem tudja, hogy a szeptemberben esedékes távozása előtt fogadja-e őt Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy Szergej Lavrov külügyminiszter, de elmondta, hogy a tárcavezető helyettesével, Szergej Rjabkovval rendszeres kapcsolatban áll. A(z orosz külügyminisztérium közölte, hogy Anatolij Antonov kinevezett orosz nagykövet hétfőn megvitatta Teffttel a kétoldalú kapcsolatok állását.)

A távozó amerikai misszióvezető szerint egyelőre nincs folyamatban egy esetleges New York-i találkozó előkészítése az ENSZ-közgyűlés szeptember 12-én kezdődő általános vitája alkalmából Lavrov és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter között. A diplomata ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a két tárcavezető beszél majd egymással a világszervezet fórumán, amelyen Trump először mond majd beszédet.

Tefftnek nem volt tudomása arról sem, hogy diplomáciai csatornákon újabb telefonbeszélgetést készítenének elő Trump és Putyin között. A távozó nagykövet bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kijelölt utódja, Jon Huntsman volt utah-i kormányzó, pekingi nagykövet és republikánus elnökjelölt-aspiráns hamar megkapja szenátusi megerősítését a kongresszusi ülésszak szeptember 5-i kezdete után.