Külföld

„A görög választásban nem játszott szerepet a menekültkrízis”

Uniós vezetők is gratuláltak Ciprasznak, aki már le is tette az esküt

Nem volt része a migránsválság a görögországi választási kampánynak, mert a pártok között nem volt lényeges különbség abban, hogy a megoldást az jelentené, ha a migránsok el sem indulnának Törökországból - mondta Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karának oktatója. Több EU-vezető is gratulált Alekszisz Ciprasznak a választáson aratott győzelemhez.

A Görögország-szakértő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában emlékeztetett: az országnak tizenhatezer kilométeres tengerpartja van, azt nem lehet érdemben védeni. Hozzátette: a pártok a kampányban úgy érezték, ez a kérdés nem "vízválasztó" közöttük, és az a megoldás körvonalazódik, hogy az igazi védelmet az jelentené, ha el lehetne érni, hogy a migránsok el se induljanak Törökországból.

Alekszisz Ciprasz hétfőn este letette a miniszterelnöki esküt. Az új kormányfő a várakozások szerint akár már kedden megalakíthatja új kormányát.
A 41 éves Ciprasz augusztusban mondott le a miniszterelnöki tisztségről, miután a Sziriza balszárnya élesen kikelt az újabb görög mentőcsomag megkötése ellen. A baloldali politikus először idén januárban jutott hatalomra, a Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalását és a hitelezők által előírt megszorító intézkedések eltörlését ígérve.
A vasárnapi voksolást a Sziriza a Ciprasz-kormány ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére a voksok 35,5 százalékát megszerezve megnyerte, és - a győztesnek járó kompenzációval együtt - 145 helyet szerzett a 300 tagú athéni törvényhozásban. Ciprasz ismét a jobboldali-nacionalista Független Görögök (ANEL) párttal fog koalícióra lépni, amely a szavazatok 3,7 százalékát szerezte meg; a két pártnak együtt szűk többsége, 155 képviselője lesz.
Bár a voksolás előtti közvélemény-kutatások szoros versenyt valószínűsítettek, a legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Új Demokrácia végül csak a voksok 28,1 százalékát szerezte meg. A harmadik legerősebb parlamenti párt a szélsőjobboldali Arany Hajnal lett, amely 7 százalékot kapott. A választási részvétel 56,5 százalék volt, szemben a januári 63,6 százalékkal.
A parlament első ülésére október elsején kerül sor, de Ciprasz az ERT1 görög közszolgálati televízió jelentése szerint már kedden bejelentheti új kormányát.
Görögország a hat éve tartó adósságválság alatt már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.

Mint mondta, azért is sietnek a kormányalakítással az országban, mert a választáson győztes párt, a Sziriza vezetője, Alekszisz Ciprasz szeretne részt venni a szerdai, a migrációról szóló EU-úcson.

A szakértő arról is beszélt, hogy nincs komolyan vehető, a kormányzati hatalom közelébe kerülő politikai erő, amely általánosságban a hitelegyezményt és az annak előfeltételét jelentő megszorításokat megkérdőjelezné. Úgy vélte, a Sziriza sikerének egyik fontos eleme, hogy meggyőzte a szegényebb, elesettebb társadalmi csoportokat, amelyek egyébként eddig a nagyját fizették a megszorításoknak, hogy ez a továbbiakban másként lesz.

Az alacsony választási részvétellel kapcsolatban emlékeztetett: 2004-ben a választástól távolmaradók aránya huszonnégy százalék volt, most majdnem negyvennégy százalék, ami a januári választáshoz képest is majdnem tíz százalékkal több. Úgy vélte, ennek hátterében az állhat, hogy a választók "belefáradtak", hiszen idén már harmadik alkalommal volt választás az országban. Megemlítette azt is, hogy egyes elemzők szerint a hagyományosan jobboldali körzetekben volt magasabb a távolmaradók aránya, vagyis lehet, hogy az Új Demokráciának okozott nehézséget hívei mozgósítása.

A vasárnapi görögországi választáson a szavazatok 99,44 százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a Sziriza a voksok 35,47 százalékát kapta, a jobbközép Új Demokrácia 28,09 százaléknyi voksot szerzett, a harmadik a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt lett a szavazatok hét százalékával. Rajtuk kívül még öt párt - kettő választási szövetségben - jutott be a parlamentbe, közülük a jobboldali Független Görögök (ANEL) legkevesebb, 3,6 százaléknyi vokssal.

Juncker és Tusk jókívánságai

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője közölte, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a nap folyamán telefonon is kifejezi jókívánságait Ciprasznak, akinek a vezetése alatt - hangsúlyozta Szkínász - Görögország tiszteletre méltó reformprogram mellett kötelezte el magát. E reformprogram az uniós szóvivő szerint arra hivatott, hogy a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés útjára vezesse Görögországot. „Juncker elnök továbbra is kész segíteni Görögországnak, sok még a tennivaló, és nincs vesztegetni való idő” - mondta Szkínász.

Donald Tusk, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke szintén gratulált Ciprasznak a választási győzelméhez, és reményét fejezte ki, hogy az országban adott lesz a szükséges politikai stabilitás a kihívások megválaszolásához.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom