Külföld

A gázai tűzszünet visszaállítására szólított fel a Nyugat + GALÉRIA

Az izraeli légierő a Gázai övezet északi részét támadta

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet arra figyelmeztetett szombaton, hogy "semmilyen engedményt" nem fog tenni Izraelnek, amíg folytatódnak az összetűzések a Gázai övezetben. Az izraeli légierő szombaton a Gázai övezet északi részében támadta a palesztin szélsőségesek állásait válaszul azok korábbi rakétacsapásaira. Berlin, London és Párizs a tűzszünet azonnali visszaállítására szólított fel Izraelt és a Hamászt.

"Nagyon aggasztó az összetűzések kiújulása a Gázai övezetben. Felhívjuk a feleket, hogy azonnal térjenek vissza a fegyvernyugváshoz" - hangsúlyozta közös nyilatkozatában Laurent Fabius francia, Philip Hammond brit és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

A külügyminiszterek ezzel összefüggésben hangsúlyozták, az elsődleges cél az, hogy a felek visszatérjenek a kétállami megoldásról szóló béketárgyalásokhoz. Ez a konfliktus megoldásához vezető egyetlen út - szögezték le.

Emellett feltétlen támogatásukról biztosították az izraeli és a palesztin felek között közvetítő Egyiptomot.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia közölte, készen állnak arra, hogy segítséget nyújtsanak egy tartós tűzszünet tető alá hozásában. A három nyugat-európai ország képviselői leszögezték, ahhoz, hogy a fegyvernyugvást sikeresen bevezethessék, olyan lépéseket kellene tenni, amelyek Izrael biztonsági érdekeit és a Gázai övezet blokádjának megszüntetésére vonatkozó palesztin követeléseket is ugyanolyan mértékben figyelembe veszik.

A Hamász nem hátrál, komprommisszumra sem hajlandó

"Nem lesz meghátrálás, az ellenállás teljes erővel folytatódik. Semmit sem fog elérni  az izraeli megszállók hajlíthatatlansága, és népünk követeléseiből semmilyen engedményt nem teszünk" - hangsúlyozta közleményében Fauzi Barhúm, az iszlamista mozgalom szóvivője.

A szóvivő bizonytalanul nyilatkozott az izraeli féllel, Egyiptom közbenjárásával Kairóban tervezett közvetett tárgyalások újrakezdéséről.

Pénteken, a háromnapos tűzszünet lejárta utáni percekben újrakezdődtek a rakétatámadások a Gázai övezetből Izrael ellen, és nem sikerült meghosszabbítani az Egyiptom közbenjárásával elfogadott fegyvernyugvást.

Izrael válaszolt a palesztin rakétákra

Lövedékek csapódtak be Dzsebalijában egy táborban, valamint az egyiptomi határvárosban, Rafahban. Az izraeli hadsereg húsz célpontot támadott.

gaza3.JPG