Külföld

A donyecki hadsereg tűzszünetet fontolgat + GALÉRIA

Bekerítették a szeparatistákat Donyecknél

A "donyecki népköztársaság" önjelölt miniszterelnöke kijelentette szombaton, hogy a fegyveres erők készen állnak a fegyverletételre, ha ezzel megakadályozhatják a humanitárius katasztrófát. Az ukrán hadsereg elfoglalt egy kulcsfontosságú települést Kelet-Ukrajnában, és ezáltal bezáródott az ostromgyűrű, a régió legnagyobb városa, az oroszbarát felkelők ellenőrzése alatt álló Donyeck körül - ismerte el szombaton a lázadók főparancsnoka.

"Reméljük, hogy a nemzetközi közösség megálljt parancsol a vérszomjas kijevi kormány hadseregének" - nyilatkozta szombaton Olekszandr Zaharcsenko a RIA Novosti hírügynökségnek. A donyecki közlemény nem sokkal azután született, hogy az ENSZ komoly aggályainak adott hangot a kelet-ukrajnai helyzet kapcsán.

Ezt a "kormányfői" posztot a hét közepe óta betöltő Olekszandr Zaharcsenko jelentette ki szombaton, nem sokkal azután, hogy hírügynökségi jelentések szerint az ukrán hadsereg elfoglalt egy kulcsfontosságú települést Kelet-Ukrajnában. Ezáltal bezáródott az ostromgyűrű, a régió legnagyobb városa, az oroszbarát felkelők ellenőrzése alatt álló Donyeck körül. Zaharcsenko - aki a csütörtökön lemondott Olekszandr Borodaj utóda lett - nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a tűzszünet célja a humanitárius katasztrófa elkerülése  lenne.

Az ukrán hatóságok egyelőre nem reagáltak a szakadár vezető kijelentésére.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán telefonon beszélt amerikai kollégájával, John Kerryvel, és haladéktalan intézkedéseket sürgetett annak megelőzésére, hogy - mint hangoztatta - Délkelet-Ukrajnában humanitárius katasztrófa alakuljon ki.

Lavrov ismét sürgette, hogy nemzetközi keretek között létesítsenek humanitárius missziót a térségben.

Az ukrán elnöki hivatal a nap folyamán - korábban - ismét arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők a humanitárius segélynyújtás ürügyén benyomulhatnak Kelet-Ukrajnába.

lead donetsk ukrán tank