Külföld

A béke mellett tett hitet Észak- és Dél-Korea

A teljes atomfegyver-mentesítés a már nem is olyan távoli jövőben megvalósulhat – mondta Mun Dzsein, Kim Dzsongun pedig még az idén Szöulba látogathat

Megállapodást írtak alá a két Korea vezetői a félsziget atomfegyver-mentesítéséről és kapcsolataik szorosabbra fűzéséről. Többek között a 2032-es olimpiára is együtt kívánnak pályázni. Észak-koreai vezető 1945 óta először látogathat Szöulba, ha Kim Dzsongun beváltja ígéretét.

korea
Újra kéz a kézben a két Korea: Mun Dzsein és Kim Dzsongun (Fotó: Reuters/Pyeongyang Press Corps)

Megállapodtunk, hogy a Koreai-félszigetet a béke földjévé tesszük, amely mentes lesz az atomfegyverektől és a nukleáris fenyegetéstől – jelentette ki Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerdán Phenjanban, miután tárgyalt Mun Dzsein dél-koreai elnökkel. Észak-Korea beleegyezett abba, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereli a jongbjoni atomlétesítményt és a Szohe rakétakísérleti telepet, amennyiben az Egyesült Államok is teljesíti a szingapúri amerikai–észak-koreai megállapodásban foglaltakat – jelentette be Mun Dzsein. A két koreai vezető tárgyalásainak végeztével nyilatkozatot is aláírt erről. A legnagyobb észak-koreai atomlétesítményében, a jongbjoni kísérleti reaktorban az urándúsítás mellett atomfegyverek gyártásához szükséges dúsítású plutóniumot is képes termelni.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) augusztus végén közölte, hogy Jongbjonban folytatódott a munka. A 38North kutatóközpont pedig ugyancsak augusztus végén közölte, hogy műholdfelvételekből ítélve Észak-Korea leállította a Szohe rakétakísérleti telep leszerelését, amely egy hónappal korábban kezdődött.

Mun a Kimmel közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a két Korea megállapodott abban, hogy „eltávolítanak minden olyan veszélyt, amely háborúhoz vezetne a félszigeten”. A dél-koreai elnök hangoztatta: a teljes atomfegyver-mentesítés a már nem is olyan távoli jövőben megvalósulhat. Mun szerint megállapodás született egy közös katonai bizottság létrehozásáról is, amelynek feladata lesz felmérni a feszültségcsökkentés lehetőségeit, s fenntartani a kommunikációt az esetlegesen felmerülő válságok feloldása érdekében.

A két ország védelmi miniszterei átfogó katonai megállapodást is aláírtak.

Kim kifejezte azt a szándékát, hogy még az idén szeretne Szöulba látogatni. Amennyiben ez megvalósul, ez lenne az első alkalom 1945 óta, hogy az észak-koreai rezsim vezetője a déli szomszéd fővárosába látogat. A csúcsot lezáró közös nyilatkozatban a két Korea bejelentette: tengeri és szárazföldi határaik mentén „ütközőzónákat” hoznak létre, hogy elejét vegyék a véletlen katonai összetűzéseknek. Vállalták a keszongi ipari park újranyitását, illetve a Gyémánt-hegységben lévő idegenforgalmi beruházás folytatását. A nyilatkozat azt is rögzíti, hogy közösen fognak azon fáradozni, hogy elnyerhessék a 2032-es nyári olimpia közös megrendezésének jogát.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte a Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit. Az Európai Unió reményét fejezi ki, hogy a nyilatkozat az atomfegyver-mentesítés irányába mutató konkrét lépésekről biztosítja a béke és a biztonság megteremtését a Koreai-félszigeten – jelentette ki tegnap Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.