Külföld

A Zsidó Világkongresszus elnöke aggódik a baloldali pártok és a Jobbik szövetsége miatt

Ronald S. Lauder szerint a Jobbik nem távolodott el antiszemita gyökereitől

A zsidó világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder aggodalmát fejezte ki, amiért a magyar baloldali ellenzéki pártok a Jobbikkal szövetkeznek.

„Az elmúlt hónapokban többször hallottam, hogy egyes magyarországi ellenzéki politikusok hajlandóak összefogni a szélsőséges Jobbikkal” - olvasható Lauder közleményében, aki a közelmúltban Magyarországra utazott, hogy a saját szemével győződjön meg a helyzetről, s legnagyobb megdöbbenésére azt látta, hogy ezek az állítások igazak. 

„Néhány évvel ezelőtt a Jobbik antiszemita, rasszista és idegengyűlölő retorikával és ideológiával bírt, egyes tagjai és vezetői a mai napig ilyen ügyekkel sározódnak be” - emlékeztetett Lauder, hozzátéve, hogy a Jobbik nem távolodott el antiszemita gyökereitől, s nem tett semmit, hogy megakadályozza az antiszemitizmus és a rasszizmus folyamatos megnyilvánulását egyes politikusainál.

„A Jobbiknak sokkal többet kell tennie, hogy hitelesen bizonyítsa, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és cselekedeteivel kellene bizonyítania, hogy nem jelent veszélyt a zsidó közösség és más kisebbségi csoportok biztonságára és jólétére. Amíg a szélsőségesség uralkodik a párton belül, a Jobbikot a magyar parlamentben, valamint a nemzetközi közösségben ki kell közösíteni a szövetségekből, kordont kell köréje vonni. Amíg a Jobbik hitelt érdemlően nem változik meg, minden magyar politikai párt számára veszélyes, hogy szövetkezzen ezzel a szélsőséges párttal, s nem engedhető meg, hogy a Jobbik bekerülhessen a magyar politika fősodrába” - tette hozzá Lauder a Zsidó Világkongresszus portálja szerint.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom