Külföld

A Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Trump stábja összejátszott volna az oroszokkal

Nem volt összejátszás, a felmentés totális - reagált az amerikai elnök

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai "egyeztettek vagy összejátszottak" oroszokkal - közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.

A tárcavezető tájékoztató levelében tudatta a törvényhozókkal azt is: a különbizottság "nem talált elégséges bizonyítékot" arra, hogy Donald Trump amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

A bizottság a 2016-os elnökválasztási folyamatra utalva egyúttal arra a következtetésre jutott, hogy "a bizonyítékok alapján Donald Trump nem vett részt a választásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben".

Robert Mueller péntek délután adta át jelentését William Barr igazságügyi miniszternek, aki washintoni idő szerint vasárnap délután küldött a jelentés tartalmáról tájékoztató levelet a törvényhozóknak.

Donald Trump: Nem volt összejátszás, a felmentés totális 

Nem volt összejátszás Oroszországgal, nem történt meg az igazságszolgáltatás akadályozása, a felmentés totális - jelentette ki Donald Trump a floridai Mar-a-Lagóban újságíróknak.  "Nem volt összejátszás, Nem volt akadályozás, Teljes és Toltális FELMENTÉS. TARTSUK MEG AMERIKÁT NAGYNAK!" - írta a Twitteren az amerikai elnök.

Trump hozzátette: szégyen, hogy az országnak keresztül kellett mennie ezen a vizsgálaton.     A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders pedig úgy fogalmazott: a bizottság jelentése "az Egyesült Államok elnökének teljes és átfogó felmentése".

Parlamenti meghallgatásra idézik be az amerikai igazságügyi minisztert a vizsgálat kapcsán

Meghallgatásra idézi be William Barrt a Mueller-vizsgálattal kapcsolatban az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága - jelentette be Jerry Nadler, a bizottság demokrata párti elnöke. 

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának ugyancsak demokrata párti vezetője már azután, hogy a Mueller-bizottság pénteken átadta a jelentést Barr miniszternek, közölte: a törvényhozók a kongresszus elé idézhetik meghallgatásra Robert Muellert, a vizsgálóbizottság vezetőjét is.