Külföld

A Külügyminisztérium óvatosságra inti az Izraelbe utazókat

A tárca azt javasolja az Izraelbe indulóknak, hogy utazás előtt tájékozódjanak az izraeli polgári védelem és a rendőrség honlapján

Az izraeli biztonsági helyzet romlása miatt az országban tartózkodó és oda készülő magyar állampolgárokat elővigyázatosságra kéri a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata.

A szerdán közzétett figyelmeztetés szerint a Gázai-övezetből folyamatosak a rakétatámadások, Izraelnek a Gázai-övezettel határos területein folyik az izraeli hadsereg mozgósítása, ezért a határvonaltól számított körülbelül 40 kilométeres izraeli területsávba az utazás kockázatos. 

A konzuli szolgálat hangsúlyozta: légiriadó esetén követni kell az izraeli hatóságok utasításait, már előzetesen meg kell keresni a legközelebbi óvóhelyet, továbbá folyamatosan figyelemmel kell kísérni a biztonsági helyzet alakulását. 

Jeruzsálem keleti, arabok lakta negyedeiben alkalmi konfliktusok, zavargások fordulhatnak elő, különösen az Óváros egyes részein és környékén, ezért ott különösen indokolt az óvatosság. A beutazás a nyugati partra továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelent.

A konzuli szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi tömegközlekedési eszközök használata a biztonsági helyzet miatt nem ajánlott.

A tárca azt javasolja az Izraelbe indulóknak, hogy utazás előtt tájékozódjanak az izraeli polgári védelem és a rendőrség honlapján (www.oref.org.il éswww.police.gov.il).


Forrás: MTI