Külföld

A Boko Haram egyre több gyereket kényszerít merényletek végrehajtására

Idén már eddig csaknem annyi merényletet követtek el gyerekek, mint tavaly egész évben

A Nigériában tevékenykedő Boko Haram iszlamista terrorszervezet egyre több gyermeket kényszerít arra, hogy robbantásos merényletet hajtson végre - hívta fel a figyelmet szerdán közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Idén már eddig csaknem annyi merényletet követtek el gyerekek, mint tavaly egész évben.

A Csád-tó térségében 2014 óta legalább 117 robbantásos merényletet követtek el kiskorúak, olykor kábítószer hatása alatt. Az esetek csaknem 80 százalékában kislányok testére erősítették a robbanószerkezeteket.

Ezek a gyerekek, akiket becsapnak, és ilyen rettenetes támadások végrehajtására kényszerítenek, nem elkövetők, hanem áldozatok - hangsúlyozta Marie-Pierre Poirier, az UNICEF regionális igazgatója Nyugat- és Közép-Afrikában. 

Szerdán van a harmadik évfordulója annak, hogy a Boko Haram elrabolt 276 diáklányt az észak-nigériai Chibokból. A nigériai kormány nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni a túszokért. Tárgyalások eredményeként 21 diáklányt elengedtek a terroristák, és többen más úton sikeresen kiszabadultak, de az elraboltak többségének sorsa máig ismeretlen. Egyes hírek szerint többen meghaltak, sokakat pedig a Boko Haram tagjaihoz kényszerítettek feleségül.

Az UNICEF a jelentésben kiemelte, hogy a Boko Haram továbbra is rendszeresen rabol el gyerekeket, akiket aztán arra kényszerít, hogy részt vegyenek a szervezet erőszakos tevékenységében.

Fiatal lányokat néznek ki maguknak a piacokon, éjszaka elragadják őket az otthonaikból, és magukkal hurcolják egy távoli erdei bázisukra, ahol férjhez adják őket vagy szexrabszolgát csinálnak belőlük - áll az UNICEF jelentésében.