Külföld

Büntetés vár az Ukrajnát illegálisan elhagyó férfiakra a visszatérésük után, már készül a törvény

A belügyminiszter jelezte, hogy ez az intézkedés a kormány és a Legfelső Tanács képviselőinek közös kezdeményezése lesz

Ukrajnában törvénytervezet készül a háború alatt Ukrajnát illegálisan elhagyó férfiak megbüntetésére, a jogszabály elfogadása a Legfelső Tanács és a kormány közös kezdeményezése lesz – jelentette be csütörtökön Ihor Klimenko belügyminiszter az rbc.ua hírportálnak adott interjújában.

Büntetés vár az Ukrajnát illegálisan elhagyó férfiakra a visszatérésük után, már készül a törvény
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Genya Savilov

Mint Klimenko elmondta, jelenleg nem jár büntetés azoknak, akik illegálisan lépték át a határt, majd visszatértek Ukrajnába – írta meg a karpatalja.info. „A mai napig ilyen szabályok és korlátozások nem születtek, de úgy gondolom, hogy a háború befejezése után az állam mindent megtesz azért, hogy minden állampolgárt emlékeztessen arra, amit a háború alatt tett. Mármint azokat, akik illegálisan lépték át a határt” – hangsúlyozta.

A belügyminiszter jelezte, hogy ez az intézkedés a kormány és a Legfelső Tanács képviselőinek közös kezdeményezése. „Azt hiszem, ez törvény lesz” – tette hozzá. Szerinte most folyik a nemzetközi tapasztalatok vizsgálata. „Hogyan bánjunk azokkal az állampolgárainkkal, akik már egyszer megsértették a törvényt? Felelniük kell a törvénysértésért. Úgy gondolom, minden állampolgárunk akarja ezt, és megérti az államot, ha korlátozzák a törvénysértő állampolgárok további mozgását, legalábbis a külföldre utazását” – mutatott rá Ihor Klimenko.