Külföld

Hazánk békére vágyik

A külhoni magyarságnak címzett üzenetében a kormányfő kiemelte, ellen kell állnunk a megosztási kísérleteknek

Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti ünnep előestéjén levélben köszöntötte a Kárpát-medencei, illetve a külhoni magyar közösségeket.

Hazánk békére vágyik
Kelemen Hunor a magyar választás fontosságára hívta fel a figyelmet
Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

A miniszterelnök üzenetében azt írta: „Legyen béke, szabadság és egyetértés! 174 évvel ezelőtt Jókai Mór ebben a három szóban foglalta össze, mit kíván a magyar nemzet. Mi, magyarok pedig azóta is ezekkel a szavakkal tudjuk leírni mindazt, amire vágyunk.”

A kormányfő szerint a forradalom és szabadságharc napjainak fényében „tisztán látjuk, merre vezet ma a magyar nemzet közös útja. 1848 hőseihez igazodva mi is olyan világot akarunk, amelyben békében és biztonságban élve nemcsak szabadok, de szabad magyarok is lehetünk, ezért ahogy ők is tették, úgy nekünk is ellent kell állnunk minden olyan külső nyomásnak és belső megosztási kísérletnek, amely veszélybe sodorná, amit közösen építettünk”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Szatmárnémetiben arról beszélt, 1848 öröksége a mai európai politikai viszonyok között az, hogy nem akarunk provincia lenni egy birodalomban, hanem szuverén nemzetként, a saját értékeinknek megfelelően mi magunk akarjuk eldönteni, hogy milyen életet éljünk.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Máramarosszigeten tartott beszédében elmondta, egyetlen nép sem jogosult arra, hogy egy másik népet megfosszon a szabadságától, és egyetlen állam sem kapott arra felhatalmazást, hogy egy másik állam létére törjön, területeit elfoglalja és polgári lakosságát legyilkolja vagy elűzze otthonról. Beszédében a magyarországi választás kapcsán kiemelte, az elmúlt tizenkét évben az erdélyi magyar közösség mellett állt a magyar kormány.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök a magyar közösség identitásának és értékeinek tiszteletben tartásáról biztosította a maga és kormánya nevében magyar nemzetiségű polgártársait, Klaus Iohannis államelnök szerint pedig a különböző nemzetiségű román állampolgároknak közös felelőssége, hogy továbbadják a következő nemzedékeknek az együttélés példáját és gyakorlatát.

Kapcsolódó írásaink