Külföld

Salvini visszaállítaná az egységet

Az olasz Liga vezetőjének váratlan voksa Sergio Mattarella elnök mellett kiváltotta Giorgia Meloni bírálatát

Egységes jobboldal építését szorgalmazta Olaszországban az olasz Liga vezetője, Matteo Salvini, aki ezzel üzent eddigi szövetségesének, Giorgia Meloninak, az Olasz Testvérek (FdI) elnökének szombaton. Salvini kijelentette, bebizonyosodott, hogy azon kevesek közé tartozott, akik hittek a jobbközép koalíció, a Liga, az Olasz Testvérek, valamint a Forza Italia (FI) szövetsége egységében.

Salvini visszaállítaná az egységet
Matteo Salvini döntései nem segítik a jobboldali egység kialakulását
Fotó: AFP

Ám ez elolvadt, mint hó a napon – jelentette ki a Liga vezetője. Úgy vélte, jelenleg a „csapatjáték helyett egyesek egyéni logikát követnek, rövidlátóra utaló magatartással, és csak a saját kertjükkel törődnek. Úgy látom, vannak, akik egoizmusból, rövidlátásból, apró érdekeik védelmében nem engedik, hogy az identitásra épülő mozgalmak a maximumot hozzák ki magukból” – hangoztatta Matteo Salvini.

Ezzel az Olasz Testvérek elnökének, Giorgia Meloninak üzent, aki pénteken választásra szólította fel a Liga vezetőjét a jobbközép és a Mario Draghi vezette kormány között, amelyben a jobboldali Liga és a FI a baloldali Demokrata Párttal (PD) és az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) együtt kormányoz. Közösségi bejegyzésében Meloni azt írta: baloldali egészségügyi miniszterrel és baloldali belügyminiszterrel kormányozni „nem erős pozíciót, hanem az ellenfelek előtti meghajlást jelenti. Én ez ellen a rendszer ellen harcolok. Én nem hajlok meg”.

Meloni bírálatai nem megalapozatlanok, hiszen Salvini volt az, aki a jobboldal egységére felszólító kijelentései ellenére 2021-ben csatlakozott Mario Draghi baloldali kormányához, ezzel lehetővé téve egy olyan kabinet létrejöttét, amely Olaszországot a migránsok elsőszámú európai kikötőjévé tette. Másodszor pedig a Liga vezetője volt az is, aki jobboldali partnerei-vel kötött megállapodásait felrúgva támogatta Sergio Mattarella baloldali elnök újraválasztását.

Kapcsolódó írásaink

Épül a konzervatív európai szövetség

ĀMadridi csúcstalálkozón vesz részt a hétvégén Orbán Viktor kormányfő és lengyel partnere, Mateusz Morawiecki a spanyol VOX elnöke, Santiago Abascal meghívására