Külföld

A kormányzó HDZ nyerte a horvát választásokat

Koalícióra kényszerül a párt

A jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló (exit poll) eredményekből.

A Nova tévécsatorna közlése szerint a kormányzó HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Restart Koalíció 44 mandátumot szerzett a 151 fős száborban. A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 16 mandátummal. A kormány mandátuma eredetileg október 14-én járt volna le, a horvát parlament azonban a konzervatív-liberális kormánykoalíció javaslatára május 18-án feloszlatta magát. Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, aki újraindult a kisebbségi parlamenti helyért, az MTI-nek tegnap azt mondta: a magyaroknak erős mandátumra lesz szüksége a horvát törvényhozásban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom