Külföld

Erőt demonstrált az olasz jobboldal

Szívből köszönöm Orbán Viktor támogatását az ellenem indított hadjáratban, hálás vagyok az üzenetéért – nyilatkozta lapunknak Matteo Salvini

A kudarcos baloldali kormány lemondását sürgették a tegnapi olaszországi tüntetéseken. Matteo Salvini volt belügyminiszter megköszönte Magyarország támogatását.

Erőt demonstrált az olasz jobboldal
Antonio Tajani, Giorgia Meloni és Matteo Salvini a központi római tüntetésen: együtt a Forza Italia, a Fratelli d’Italia és a Liga vezetői
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Riccardo De

Közös kormányellenes tüntetést tartottak Olaszország száz terén a jobbközép erők kedden, a köztársaság születésnapján. A fő tüntetésen, Rómában az össszegyűltek Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) és Matteo Salvini, a Liga elnöke, valamint Antonio Tajani, a Forza Italia alelnöke vezetésével Giuseppe Conte baloldali kormányának elhibázott koronavírusválság-kezelése ellen tiltakoztak.

Róma Piazza del Popolo teréről indulva a Via del Corso sétálóutcán keresztül egy hatalmas nemzeti színű zászló kifeszítésével tisztelegtek a szabadság és a demokrácia hősei előtt. A főváros legnagyobb terén összegyűlt demonstrálók a Szabad választásokat! jelmondatot skandálták. A három jobbközép párt vezetői nem tartottak beszédet, hanem
a sajtónak nyilatkoztak.

„Szívből köszönöm Orbán Viktor támogatását az ellenem indított hadjáratban, hálás vagyok az üzenetéért, és remélem, mihamarabb meglátogathatom Budapesten”– nyilatkozta lapunknak Matteo Salvini. A bevándorlásellenes Liga elnöke, volt belügyminiszter ellen az Open Arms civilhajó ügyében indított volna eljárást a palermói bíróság, amelynek Salvini mentelmi joga megvonására irányuló kérelmét azonban a szenátus mentelmi bizottsága elutasította – Magyarország miniszterelnöke ehhez gratulált múlt heti üzenetében. Salvini az MTI-nek úgy fogalmazott, „tisztelet a magyar népnek és a kormánynak, számunkra példaképek vagytok, köszönjük, hogy közel vagytok hozzánk”.

Az Olaszországba érkező migránshullám a négyszeresére emelkedett a tavalyi évhez képest. Az illegális bevándorlók letelepítését engedélyező kormánydöntés százezreket érint, ami katasztrofális lehet Olaszország számára. Ha nem sikerül megfékezni a parlamenten belül, akkor az olaszokat hívjuk segítségül, és aláírásgyűjtéssel vetünk véget a migránshullámnak – fogalmazott lapunknak Salvini azzal kapcsolatban, hogy Teresa Bellanova agrárminiszter nemrég benyújtott egy javaslatot az illegális bevándorlók jogi státusának rendezésére.

Giorgia Meloni szorgalmazta, hogy a kormány bocsásson minden létező forrást a vállalkozások és a munkavállalók rendelkezése, akik a hónapok óta megígért támogatásból a mai napig semmit sem láttak. Sérelmezte, hogy a vészhelyzet kezelésében a kormány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a jobbközép pártok javaslatait. Az európai támogatási formákkal kapcsolatban elmondta, pártja továbbra is ellenzi az Európai Stabilitási Mechanizmus felhasználását, amely „a saját pénzünket adná kölcsön, és cserébe ellenőrzése alatt tartaná az olasz gazdaságot”.

Tajani lapunknak elmondta, a kormánynak távoznia kell, mivel nem oldotta meg az olaszok problémáit. Az ország újjáépítésén kell dolgozni, a termelők, munkavállalók, vállalkozók azonnali segítségre várnak. Összetett stratégiára van szükség a gazdaság megmentéséhez, ehhez azonban kell az ellenzékkel való együttműködés – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom