Külföld

Tombol a bűnözés Londonban

Az évtized leghalálosabb éve volt a tavalyi a brit fővárosban – májusban jönnek a választások, bajban a polgármester

„Törvényen kívüli London” – ezzel a címmel közölt a brit fővárosban elkövetett késes támadásokról összegzést nemrég a The Sun bulvárlap. Tíz éve nem gyilkoltak meg annyi embert Londonban, mint 2019-ben: 149 emberrel végeztek, közülük kilencvenen késelés áldozatai lettek.

Tombol a bűnözés Londonban
Nagy erőkkel vizsgálódott a rendőrség Dél-Londonban is, miután agyonlőttek egy dzsihadistát, aki késsel támadt a járókelőkre
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

A főváros Westminster kerülete áll a legrosszabbul: 212 letartóztatásra került sor késelés miatt, ez országosan is a legmagasabb szám. London utcáin naponta átlagosan tíz embernél talál kést a rendőrség. A lap szerint az aggasztó tendenciákért nagyrészt a londoni bűnbandák felelősek. Cressida Dick, a Metropolitan Police szóvivője szerint az erőszakos bűnbandák erősödéséhez hozzájárul az a jól szituált középosztálybeli réteg is, amelyek az előbbi csoporttól vásárol kokaint.

Sadiq Khant, London pakisztáni származású munkáspárti polgármesterét nemcsak jobb-, hanem baloldalról is bírálták, amiért – bár saját maga fogalmazott úgy, hogy éjjelente aludni sem tud a késes támadások elszaporodása miatt – érdemben nem fordított a tendencián. A brit fővárosban május hetedikén tartanak újra polgármester-választást, Khannak tehát van miért aggódnia. Siobhan Benita, a Liberális Demokraták polgármester-jelöltje a napokban a The Independent hasábjain megjelent publicisztikájában egy sor javaslatot tett a probléma kezelésére, és megjegyezte, Khan nem igazán tűnik erős vezetőnek attól, hogy folyton a konzervatív kormányra mutogat. Rory Stewart volt konzervatív nemzetközi fejlesztési miniszter – aki szintén indul a posztért – szombaton az Expressnek nyilatkozta bírálta Khant, amiért nem tesz eleget a lakosság biztonságáért.

Khan múlt héten Londonban fogadta Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét, aki később Facebook-oldalán azt írta: „London fontos példa számunkra, hogy hogyan tehető élhetővé egy nagyváros.” A brit The Economist hetilap tavaly szeptemberben közzétett listáján egyébként Budapest a 34., London pedig csak a 48. legélhetőbb város a világban. Míg a magyar főváros a térség legélhetőbb fővárosa lett, London saját térségében átlag alatt teljesített.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom