Külföld

Steinmeier: Az unió egysége létfontosságú

Nem elhanyagolhatóak a közép-európai országok érdekei – mondta a német elnök

Együttműködés helyett a bizalmatlanság és a nemzeti bezárkózás terjed a világpolitikában Frank-Walter Steinmeier német államfő szerint. A politikus a müncheni biztonságpolitikai konferencián mondott beszédet.

Steinmeier: Az unió egysége létfontosságú
Tovább fog gyengülni az Egyesült Államok Európa iránti figyelme a német államfő szerint
Fotó: AFP/Sven Hoppe

Egyre pusztítóbb a nemzetközi politika dinamikája, a békésebb világ felépítését célzó együttműködés helyett egyre inkább jellemző a konfliktus, a bizonytalanság, a bizalomhiány és a nemzeti bezárkózás – hangsúlyozta a német államfő pénteken az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) megnyitóján. Frank-Walter Steinmeier a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumának nyitó előadásában az MTI szerint kiemelte: terjed az a felfogás, hogy mindenki csak a többiek rovására tudja megteremteni saját biztonságát, ami a bizalmatlanság és a fegyverkezés spiráljába taszítja a világot. Mindez súlyos veszélyekkel terhes korszak eljövetelét vetíti előre – tette hozzá. Steinmeier kiemelte: a nemzetközi politika valamennyi meghatározó tényezője Európa egységének rovására is törekszik saját érdekeinek érvényesítésére.

Arról is szólt, hogy az Egyesült Államok Európa iránti figyelmének gyengülése, az amerikai politika súlypontjainak áthelye­ződése nem a jelenlegi washingtoni vezetés ideje alatt kezdődött, és a következő elnöki ciklusok idején is folytatódik majd. Ebben a helyzetben Németországnak mindent meg kell tennie „az egyesült Európa összetartásáért”, mert az egységes Európa Németország számára létfontosságú. Javítani kell az EU és Oroszország kapcsolatát, de fokozottan figye­lembe kell venni a közép-európai országok aggodalmait és érdekeit is – szögezte le az államfő.

A konferencián Sebastian Kurz osztrák kancellár hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy az Európai Unió keleti tagállamai másodosztályú tagoknak érezzék magukat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom