Külföld

Megduplázódott az illegális bevándorlók száma az Itáliai-félszigetre tartó migrációs útvonalon

Átrendeződés a Földközi-tengeren

Drámai emelkedésről számolt be az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon érkező határsértők kapcsán.

Megduplázódott az illegális bevándorlók száma az Itáliai-félszigetre tartó migrációs útvonalon
Az olasz tengerszakaszra helyeződött át az illegális bevándorlás súlypontja
Fotó: AFP/Anne Chaon

A Frontex jelentésében nem elsősorban a számok – 1500 határsértés jutott januárra az említett tengeri szakaszon –, hanem az emelkedés aránya szúrhat szemet: decemberben ugyanis fele ennyien próbálkoztak a tengeri útvonalnak ezen a szakaszán, mint a hasonlóan hideg januárban, ráadásul, mint a jelentés hangsúlyozza, az Olaszországot érintő emelkedés a tavalyi év januári hónapjához képest hatszoros. A keleti medence még nehezebb helyzetben van, noha itt éppen valamelyest visszaesett az illegális bevándorlók száma decemberhez képest, méghozzá nem kevéssel, 58 százalékkal, ugyanakkor Görögországban és a görög szigeteken jegyezték fel még mindig a legtöbb, mintegy 3400 illegális határátlépést egy hónapon belül, ami lényegében megegyezik a tavaly januári adatokkal. Valamivel jobban jártak a Frontex szerint a Földközi-tenger nyugati medencéjében, ahol lényegében a tehermentesülés jelei látszanak: a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma mintegy negyedével, valamivel több mint 1100-ra esett vissza decemberhez képest, éves szinten mintegy 72 százalékkal kevesebben próbáltak ezen az útvonalon Európába jutni, mint tavaly januárban. A Nyugat-Balkánon található tengeri útvonalon is valamelyest javult a helyzet, itt körülbelül kétezer illegális határsértő esetében intézkedtek az illetékes hatóságokjanuárban, ami lényegében fele a decemberi adatoknak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom